Hlavní obsah

Islámský stát je nezastavil. Z obléhaného Mosulu už uprchlo 900 lidí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Ačkoliv Islámský stát hrozí usmrcením každému, kdo se pokusí o útěk z obléhaného Mosulu, podařilo se z města uprchnout 900 lidem. Ve středu to uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Jak upozornil server BBC, naznačuje to, že Islámský stát nemá města zcela pod kontrolou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké tanky přijíždějí od jihovýchodu k MosuluVideo: AP

 
Článek

Jedná se o první velkou skupinu civilistů, která z Mosulu unikla od pondělního zahájení ofenzívy proti městu.

Podle mluvčí UNHCR zamířilo více než 900 uprchlíků z Mosulu přes hranici do Sýrie, kde byli ubytováni v uprchlickém táboře. Mluvčí uvedla, že tábor bude využíván k dočasnému ubytování uprchlých obyvatel Mosulu před tím, než budou přemístěni do jiného bezpečného místa v Iráku.

OSN se snaží vybudovat nedaleko Mosulu nové tábory. Koordinátorka humanitární pomoci OSN v Iráku Lise Grandeová předpokládá, že v příštích dnech a týdnech bude potřeba se postarat až o 200 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlický tábor Dibaga se připravuje na příchod lidí utíkajících z MosuluVideo: UNHCR, AP

V nejlidnatějším iráckém městě dříve žilo 1,5 miliónu lidí a OSN nyní odhaduje, že tam zůstalo okolo 700 000 civilistů. Svědkové vypověděli, že extremisté, kteří město ovládli přede dvěma lety, nikomu nedovolí odejít. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky pokračují v ofenzívě u MosuluVideo: AP

Pentagon v úterý varoval, že by radikálové mohli využívat civilisty jako lidské štíty. Místní lidé, kterým se dovolala agentura Reuters, potvrdili, že dobyvatelé některé obyvatele přesunují do budov, u nichž předpokládají, že by na ně mohla útočit spojenecká letectva.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) také upozornila na to, že by bojovníci IS mohli v boji použít chemické zbraně, jak to opakovaně učinili už dříve.

Foto: ČTK/AP

Uprchlíci u Mosulu

Bojovníci Islámského státu, jichž je odhadem 5000 až 8000, čelí mnohonásobné přesile ofenzivních jednotek irácké armády a kurdských milicí pešmergů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nadešel den D. Začal útok na Mosul

Irácké jednotky zahájily ofenzívu, jejímž cílem je znovudobytí severoiráckého města Mosul z rukou Islámského státu (IS). V pondělí časně ráno to oznámil irácký...

Na bojišti u Mosulu jsou i američtí vojáci

Nejen vládní síly a milice kurdských peršmergů útočí v Iráku na Mosul ovládaný Islámským státem. Na rozdíl od předchozích ofenziv proti městům v područí...

Výběr článků

Načítám