Hlavní obsah

Islámský stát zastřelí každého, kdo z Mosulu utíká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na porážku Islámského státu v iráckém Mosulu se těší statisíce jeho obyvatel. Britskému listu The Guardian to řekli svědci, podle nichž mají lidé dost represí a násilí ze strany sunnitských extremistů. Utéct před boji ale nemohou, protože bojovníci IS každého, kdo se o to pokusí, zastřelí.

Foto: Thaier Al-Sudani , Reuters

Jednotky kurdských pešmergů postupují na Mosul od východu.

Článek

Lidé toho mají dost, většina chce, aby Daíš (arabsky Islámský stát, pozn. redakce) odešel co nejdříve,“ vylíčil 35letý šíita, který se poslední dva roky, kdy Mosul ovládají radikálové, vydává za sunnitu. Civilisté ale nemají moc možností, jak před boji uniknout: „Je obtížné město opustit, protože kolem mnoha čtvrtí byly vykopány zákopy, zvlášť na východě“.

Jeho slova potvrdil 22letý muž jménem Abú Sabra. „Každého, kdo se pokusí utéct, zastřelí,“ řekl a dodal, že také převaděči závratně zvýšili ceny.

Většina lidí ale podle něj beztak nemá peníze: „Peníze nejsou, a ačkoliv je jídlo levné, nemůžeme si ho koupit“.

Bojovníci Islámského státu podle něj v centru Mosulu pálí pneumatiky, aby hustým dýmem ztížili viditelnost pro spojenecké letouny. V pondělí se také objevily zprávy o zapálených ropných vrtech ze stejného důvodu. Abú Sabra doplnil, že radikálové rovněž podél hlavních ulic rozmístili lodní kontejnery, ale neví, za jakým účelem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba a výbuchy u MosuluVideo: AP

Lidé se většinou ukrývají doma. Po nebi neustále krouží letadla spojenců a občas udeří. Bojovníci Islámského státu se pohybují převážně s lehkými zbraněmi na motorkách a už se začali mísit mezi civilisty. První muž, jehož deník The Guardian označil smyšleným jménem abú Muhammad kvůli ochraně jeho totožnosti, k tomu dodal, že si radikálové udělali skladiště výbušnin z domu sousedícího s domem jeho bratrance.

Část obyvatel je podle výpovědí připravena povstat a přidat se k útočícím vládním silám a pešmergům. „Viděli jsme příliš mnoho stínání hlav, topení lidí v klecích a shazování ze střech budov. Já sám jsem asi před třemi měsíci viděl, jak shazují muže z domu poblíž úřadu guvernéra. Nemohl jsem potom týden spát,“ vylíčil abú Muhammad.

„Vidím známky odporu. V mé čtvrti používají někteří lidé otevřeně mobilní telefony, což je zakázané. Jiní pořád ukrývají své zbraně a chtějí se přidat k pešmergům nebo irácké armádě, až vstoupí do města,“ potvrdil abú Sabra.

Lež, žije se nám dobře, hlásí video IS

Na videu, které v úterý zveřejnila tisková agentura IS Amak, si ovšem na život v Mosulu nikdo nestěžuje, naopak.

Lidé na kameru vypověděli, že „všechny zprávy (o nynějším dění ve městě) jsou lživé”. Dotazovaní tvrdí, že život v Mosulu je i nyní „bezpečný a normální”, podle jednoho z nich dokonce lepší než obyčejně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám