Hlavní obsah

Nová taktika Islámského státu: předělává civilní drony na robotické atentátníky

Bagdád

Islámský stát zvolil novou taktiku. V severním Iráku se množí případy, kdy džihádisté na své cíle útočí ze zálohy prostřednictvím dronů napěchovaných trhavinou. Využívají přitom snadno dostupné stroje, které lze pořídit přes internet. Americká armáda proto nasadí zvláštní techniku, jež dokáže robotické zabijáky zneškodňovat v letu.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

„Zaznamenali jsme, že nepřátelé používají celou škálu dronů, různě vylepšených či modifikovaných bezpilotních strojů. Některé z nich jsou kvadrokoptéry, které si můžete koupit v obchodě. Není na tom nic technologicky složitého. Mohou si je koupit jako kdokoliv jiný,“ řekl podle serveru Times mluvčí americké armády John Dorrian.

Některé bezpilotní stroje používané teroristy podle něj lze na internetu pořídit za 500 dolarů, což odpovídá v přepočtu přibližně 12 200 korunám.

Po dronech půjdeme kdykoliv a kdekoliv je uvidíme
Mluvčí americké armády v Iráku John Dorrian.

Americká armáda proto pošle do boje lovce dronů. Jde o zvláštní obranná zařízení Drone Defender, která jsou „schopná zachytit, identifikovat, sledovat a zneškodnit nepilotované létající systémy,“ prozradil Dorrian. 

Systémy Drone Defender budou rozmístěny na strategických místech v Iráku. Kde přesně, nechtěl Dorrian z taktických důvodů upřesnit. Vzhledem k tomu, že se hovoří o blížící se rozhodující bitvě o strategické město Mosul na severu Iráku, je možné, že Američané přesouvají Drone Defendery právě tam.

Osvobození Mosulu drony neodvrátí

To, že by nová strategie Islámského státu osvobození Mosulu z rukou teroristů ohrozila nebo oddálila, americký armádní mluvčí odmítá.

„Irácké bezpečnostní složky v jimi zvolené době vstoupí do Mosulu a budou podporovány koaličními silami, a to bez ohledu na toto riziko. To znamená, že jen tak nenecháme nepřítele vyvinout způsob, jak ohrozit naše síly a síly našich spojenců. Přesunuli jsme kapacity na strategická místa určení. A po dronech půjdeme kdykoliv a kdekoliv je uvidíme,“ řekl dále serveru Times armádní mluvčí.

Drony islamistů už zabíjely. Americké ministerstvo obrany zaznamenalo případ, kdy původně civilní bezpilotní letoun zaútočil na smíšené irácké a koaliční síly. Na začátku října zase dron Islámského státu vybuchl na zemi a zabil dvojici kurdských bojovníků a dva příslušníky francouzských speciálních sil. [celá zpráva]

Američtí vojáci a jejich spojenci proto byli varováni, aby se v Iráku nepřibližovali k žádnému neidentifikovanému bezpilotnímu stroji.

Reklama

Výběr článků

Načítám