Hlavní obsah

Boris Johnson naštval Rusko kvůli Sýrii, bombardování Aleppa pokračuje

Novinky, rei
Londýn

Rusko se ostře ohradilo vůči britskému ministrovi zahraničí Borisi Johnsonovi poté, co v úterý v dolní komoře britského parlamentu vyzval k protestům před velvyslanectvím Ruské federace v Londýně v souvislosti s ruským bombardováním v Sýrii. Ve svém vystoupení také vyjádřil výhrady k zavedení bezletové zóny nad Sýrií. Ruské bombardování Aleppa pokračuje.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson

Článek

Johnson varoval Rusko, že se stane „vyvrhelem“, bude-li pokračovat v bombardování civilistů v Sýrii, kde Rusové nalétávají zejména na město Aleppo.

Šéf britské diplomacie současně Rusko obvinil, že stojí za nedávným krvavým útokem na konvoj s humanitární pomocí, a pozastavil se nad tím, jak je možné, že se míroví aktivisté, kteří roky bez ustání protestují před britským parlamentem, nevydají demonstrovat před ruskou ambasádu.

„Kde je teď sdružení Zastavte válku? Kde jsou všichni?“ ptal se Johnson.

Jeho slova nezůstala dlouho bez odezvy Moskvy. Mluvčí ruského ministerstva Marija Zacharovová prohlásila, že se Rusko za Johnsonovo chování stydí.

„Velmi nezvyklá výzva britského ministra zahraničí k uspořádání demonstrací před ruskou ambasádou. To je nový druh britské diplomacie?“ přisadilo si samotné velvyslanectví v Londýně.

Výhrady k bezletové zóně

Johnson v úterý před britskými poslanci uvedl, že podle jeho názoru je na vládě, aby ukázala rozhodnost. Není zcela jasné, co tím myslel. Naznačil však, že Londýn v současnosti nepovažuje volání po zavedení bezletových zón v Sýrii za proveditelné: „Nemůžeme se zavázat k bezletové zóně, dokud nejsme připraveni k případné konfrontaci a možná i sestřelování letadel nebo vrtulníků, které zónu naruší. Musíme velmi opatrně myslet na důsledky.“

Mluvčí Downing Street podle listu The Independent později toto stanovisko potvrdil. „Představa, že bychom se nějak ocitli v situaci vynucování bezletové zóny s ruským letadlem ve stejném vzdušném prostoru, je potenciálně velmi složitá a plná překážek,“ řekl a doplnil, že je nejprve potřeba pečlivě zanalyzovat situaci a s ní spojená rizika.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zdevastované AleppoVideo: Reuters

Nálety na Aleppo pokračují

Rusko v úterý obnovilo nálety na čtvrtě, které v Aleppu drží povstalci. Podle opozičních aktivistů to bylo nejtěžší bombardování za posledních několik dní a bylo při něm zabito nejméně 25 lidí včetně dětí.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson byl hlavní tváří kampaně Leave.

Reklama

Související články

Islámský stát ztratil přes čtvrtinu území

Od ledna 2015 ztratil Islámský stát 28 procent území, které ovládal, uvedla analytická společnost IHS, která vydává zbrojařskou ročenku Jane´s. V poslední době...

Výběr článků

Načítám