Hlavní obsah

Ruská armáda se v Sýrii zabydluje. Námořní základna v Tartúsu bude trvalá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské ozbrojené síly plánují přeměnit zásobovací základnu v přístavu Tartús na trvalou základnu námořnictva, oznámil v pondělí náměstek ruského ministra obrany Nikolaj Pankov.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Přístavu v Tartúsu by mohla využívat u ruská výsadková loď Cezar Kunikov z řady projekt 775. Zachycena je při plavbě Bosporem.

Článek

„Pracujeme na tom, abychom měli trvalou základnu v Tartúsu. Připravili jsme dokumenty, které nyní procházejí vládními úřady. Dokumenty jsou víceméně hotové, takže doufáme, že vás brzy požádáme o ratifikaci,” řekl v pondělí Pankov před zahraničním výborem horní komory parlamentu.

Nově by základna měla být vybavena obrannými systémy, které tam nyní nejsou, neboť místo v současnosti slouží jen pro zásobování, řekl serveru RT šéf zahraničního výboru státní dumy Leonid Sluckij: „Nebudou tam jen doky, ale také řídící a velící systém a systém protivzdušné obrany. Námořní základna bude mít schopnost bránit sama sebe a svou infrastrukturu. Samozřejmě tam budou i obranná zařízení proti ponorkám.“

Bývalý náčelník štábu ruského vojenského námořnictva admirál Viktor Kravčenko agentuře Interfax řekl, že obrana základny, včetně protivzdušné a protilodní, si vyžádá "značný kontingent pozemních sil".

Foto: Profimedia.cz

Část přístavu Tartús

Rusko využívá přístav Tartús od roku 1977. Po pádu SSSR se používá jen pro zásobování a opravy ruských válečných lodí operujících ve Středozemním moři, neslouží však jako trvalá základna pro žádnou z nich.

Ve šlépějích Sovětského svazu

Dolní komora ruského parlamentu v pátek stvrdila rusko-syrskou smlouvu o zřízení ruské stálé letecké základny v Sýrii. Pankov k tomu řekl, že Damašek dává ruskému letectvu právo využívat trvale základnu na letišti Hmímím v pobřežní provincii Latákíja. [celá zpráva]

Rusko tam od loňska má několik desítek bojových letounů, jimiž bombarduje postavení syrských povstalců a podporuje pozemní operace syrské armády.

Ruská armáda bude nyní mít právo využívat trvale místní infrastrukturu a veškeré pozemky náležející k letecké základně.

Minulý týden před poslanci dumy Pankov řekl, že se ministerstvo obrany zabývá možností obnovit vojenské základy v některých zemích, kde základny míval bývalý Sovětský svaz. Hovořilo se o Latinské Americe, Asii a Africe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám