Hlavní obsah

Syrská armáda útočí na Aleppo ze čtyř stran

Aleppo/Londýn/Moskva
Aktualizováno

Syrská armáda útočí na Aleppo ze čtyř směrů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na opozici. V úterý probíhají tvrdé boje zejména v jihozápadní části Aleppa, kde se vládní síly snaží rozšířit koridor k vládním čtvrtím na západě města. Podle agentury Reuters se bojuje o část města, kde stojí sídliště s 1070 byty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zdevastované AleppoVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury Reuters se dále bojuje v okolí tábora Handarát severně od centra města, u blízké nemocnice Kindí, v centrální čtvrti Rášidín. Představitel syrské armády oznámil, že boje budou pokračovat každý den až do vyhnání „teroristů z východní části města”. Podle syrských státních sdělovacích prostředků se armádní jednotky zmocnily několika budov ve starém městě a postupují k centrální čtvrti Faráfra, kterou ovládá opozice.

Zástupce povstalců řekl, že útoky byly odraženy, ale vládní síly stahují k městu jednotky, povolaly těžké dělostřelectvo a k východní části Aleppa držené povstalci přesunuly obrněnce.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Obrněný transportér radikální skupiny Džabhat Fatah aš-Šám na jihozápadě Aleppa oblasti projektu 1070 bytů. (Archivní záběr)

Boje přiznala i syrská státní tisková agentura SANA, která uvedla, že armáda útočí na pozice teroristů, jak označuje většinu vzbouřenců. Oznámila, že letectvo podniklo několik úderů na pozice a vozidla vzbouřenců v okolí Aleppa.

Ve městě se bojuje u čtvrti Ramúsa, kterou dlouho vládní vojska držela, ale při letní ofenzívě povstalců ji vzbouřenci ovládli a prorazili tak obklíčení. Syrské armádě se však podařilo v tvrdých bojích oblast získat zpět a rebely opět sevřít.

Získání dalšího území na jihozápadě umožní režimním jednotkám rozšířit přístupové trasy do západní části Aleppa drženého vládními jednotkami.

Masakry civilistů

Při pondělních náletech, které předznamenaly poslední útok, zahynulo 26 lidí, uvedla podle CNN exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii. Je mezi nimi šest dětí. Dalších devět osob bylo zraněno.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Poškozené doby v obytné čtvrti na jihozápadě Aleppa

Už o víkendu zahynulo ve městě 85 lidí a od ukončení příměří minulé pondělí tam zemřelo na tři sta osob.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov v úterý oznámil, že ministr zahraničí Sergej Lavrov poslal svému syrskému protějšku Valídu Mualimovi pozvánku k návštěvě Ruska: „Ministr Mualim má otevřenou pozvánku do Moskvy, je vždy vítán.“

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády v oblasti severně od Aleppa

Mualim tento týden v televizním rozhovoru řekl, že považuje nedávnou rusko-americkou dohodu o příměří v Sýrii za životaschopnou. Prohlásil ale, že USA nejsou schopny dosáhnout oddělení teroristů od ozbrojených povstaleckých skupin, jak je dohoda o příměří zavazuje, protože teroristé podle Mualima tvoří „páteř“ těchto skupin. Rusko trvá na oddělení opozice, kterou podporuje Washington, od teroristů, aby mohlo s USA začít pracovat na koordinovaných útocích proti teroristickým skupinám v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám