Hlavní obsah

Pomoc dorazila do čtyř obklíčených měst v Sýrii

– Damašek

Poprvé za půl roku dorazily kolony s humanitární pomocí do čtyř obklíčených syrských měst. Uvedla to v pondělí BBC s odvoláním na Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do čtyř obklíčených syrských měst dorazila humanitární pomocVideo: Reuters

 
Článek

Pomoc se dostala do Madáji, která dlouhodobě vzdoruje tlaku vládních sil a na přelomu roku čelila hrozbě hladomoru, i do dalšího města u Damašku drženého vzbouřenci – do Zabadani.

Pomoc ale v neděli dorazila i do dvou šíitských měst obklíčených sunnitskými rebely v provincii Idlíb – do Fuahu a nedaleké Kafraje. Tam se humanitární kolony naposled dostaly v lednu.

Mezinárodní výbor Červeného kříže vypravil poslední pomoc ve spolupráci se syrským arabským Červeným půlměsícem a Spojenými národy, i když OSN po náletu na konvoj s pomocí minulý týden dodávky pomoci přerušila.

Do Madáji a Zabadani, které obklíčila syrská vládní vojska podporovaná libanonským šíitským hnutím Hizballáh, dorazilo 53 nákladních aut.

Současně přijelo 18 nákladních vozidel do Fuahu a Kafráji, kde je od března 2015 v obklíčení radikálů ze skupiny Fatah aš-Šám (bývalá Fronta an-Nusra) na 20 000 civilistů. Občas jim shodila syrská armáda pomoc ze vzduchu, přesto však se nedostávalo léků a základních potravin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám