Hlavní obsah

Abbás byl špiónem KGB, píší v Izraeli. Palestinci to odmítli

Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás byl podle izraelské stanice Channel 1 v 80. letech špiónem sovětské tajné služby KGB v syrském Damašku. Palestinské úřady tvrzení popřely a označily za snahu Abbáse zdiskreditovat.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Abbás měl podle Channelu 1 sloužit v roce 1983 v Damašku pod krycím jménem Krotov (Krtek). Stanice se odvolává na dokumenty ze sovětského archivu Vasilije Mitrochina, který je v roce 1992 převezl do Británie.

Palestinští činitelé informaci podle deníku Haaretz popřely. „Je to jasný pokus o poškození Abú Mázina (Abbásova přezdívka, pozn. red.) z několika stran, včetně Izraele,“ citoval Haaretz Mohammeda al-Madáního, člena ústřední rady Fatahu.

Podle něj spolupráce mezi Sovětským svazem a Organizací pro osvobození Palestiny začala na počátku 60. let, kdy Jásir Arafat navštívil Moskvu. Ta pak zásobovala Palestince zbraněmi a Abbás jako člen výkonné rady organizace fungoval jako prostředník.

Podle Haaretzu se Abbás k tvrzení izraelského Channelu 1 nevyjádřil.

Mitrochinovy dokumenty byly v roce 2014 v Británii publikovány. Jeho ručně psané poznámky však podléhají utajení, napsal server Timesofisrael.

Reklama

Výběr článků

Načítám