Hlavní obsah

Turecký prezident si stěžuje, že nedostal od EU slíbených šest miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek obvinil Evropskou unii, že selhala při vyplácení peněz v rámci dohody o zastavení migrace přes Egejské moře. Stěžoval si, že ze slíbené pomoci ve výši šesti miliard eur (zhruba 162 miliard korun) bylo uvolněno jen 183 miliónů eur (pět miliard korun) a ty ještě dostal Dětský fond OSN UNICEF.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Co se stalo? Doteď podpora činí jen 183 miliónů eur,” stěžoval si Erdogan. „A nedali to nám, ale dali to UNICEF. Žádná země nemůže čelit krizi sama. Bohužel sliby (EU) v této otázce neplní.”

Podle dohody uzavřené v březnu má EU přispět na náklady spojené se třemi milióny uprchlíků pobývajících na tureckém území částkou ve výši šest miliard eur.

Erdoganovo vyjádření je další, ve kterém se objevují výhrady vůči dohodě a hrozba, že bude ze strany Ankary vypovězena. Tím pohrozil už ve čtvrtek turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik po jednání s eurokomisařem pro migraci a vnitřní záležitosti Dmitrem Avramopulem. Pohrozil, že pokud Ankara nedostane bezvízový styk pro své občany, vypoví dohodu o migraci. [celá zpráva]

Mluvčí diplomacie Evropské unie Maja Kocijančičová se proti Erdoganovým slovům ohradila s prohlášením, že dohoda o peněžní pomoci se vztahuje přímo k financování potřeb uprchlíků, a že peníze tudíž směřují přímo tam, kde jsou k okamžitému užitku.

„Evropská unie respektuje své závazky v rámci prohlášení EU a Turecka,” napsala v reakci pro agenturu AP s tím, že během posledních měsíců Brusel dokonce svou pomoc urychlil. Kocijančičová dodala, že z prvních tří miliard eur již bylo vyčleněno na pomoc 2,2 miliardy.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

EU však míní pečlivě kontrolovat, jak Turecko peníze využívá, zda jdou skutečně na pomoc uprchlíkům, a uvolňuje je postupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám