Hlavní obsah

Irák oběsil 36 džihádistů Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V Irák popravili 36 teroristů z Islámského státu, kteří byli usvědčeni z povraždění 1700 armádních rekrutů na bývalé americké vojenské základně Camp Speicher poblíž Tikrítu. K masakru došlo před dvěma lety, v době kdy Islámský stát obsazoval rozsáhlá území. Informovala o tom BBC.

Článek

„Poprava 36 usvědčených ze zločinů ve Speicheru byla vykonána v sobotu ráno ve vězení Nasiriáh,“ informoval podle agentury AFP mluvčí úřadu guvernéra v provincii Dhikár.

Vyvraždění převážně převážně šíitských kadetů pomohlo mobilizovat šíitské milice, které se staly významnou silou v boji proti teroristům z Islámského státu.

Počátkem srpna vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn podle ČTK vyjádřil obavy, že snaha iráckých úřadů urychlit vykonávání trestů smrti vynesených soudy by mohla vyústit v širší bezpráví.

Islámský stát ze zmíněného masakru v roce 2014 zveřejnil snímky z videa, masový hrob obětí byl ale nalezen až o rok později, poté, co dané území z rukou Islámského státu osvobodila irácká armáda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám