Hlavní obsah

Při požáru uhořelo v Iráku 12 předčasně narozených dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Při požáru, který ve středu ráno zachvátil porodnici Jarmúk v irácké metropoli Bagdádu, uhořelo nejméně 12 dětí. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na irácké ministerstvo zdravotnictví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při požáru v bagdádské nemocnici uhořelo 12 nedonošených novorozeňatVideo: Reuters

 
Článek

Oběťmi jsou předčasně narozené děti. Dalších sedm dětí a 29 žen se podařilo evakuovat a převézt do jiné nemocnice, uvedlo ministerstvo.

Pravděpodobnou příčinou požáru byl podle ministerstva zřejmě zkrat na elektrickém vedení. V Iráku je často přerušována dodávka elektřiny a kvůli špatné kvalitě sítě a rozvodů jsou tam požáry časté.

Chci svého syna a dceru zpět. Vláda mi je musí vrátit
otec dvou dětí

Úřady původně nechaly nemocnici uzavřít, později však dovnitř novináře pustily. Na porodnickém oddělení bylo vidět forenzní týmy v maskách pátrat po ostatcích v ohořelých troskách.

Okolo byli zoufalí příbuzní. Stavební dělník Husajn Umar řekl, že při požáru přišel o dvojčata. Vedení nemocnice mu nejprve sdělilo, aby se pokusil děti hledat v jiných zařízeních, kam byla část matek s dětmi převezena. Když objel všechny kliniky a nikde děti nenašel, odkázala ho nemocnice na márnici. "Našel jsem tam jenom ohořelé části těl. Chci svého syna a dceru zpět. Vláda mi je musí vrátit," citovala ho agentura AP.

Išrak Ahmadová Džaasarová se vypravila do Jarmúku, kde byl její synovec s matkou. „Synovec se pohřešuje a jeho matka byla převezena jinam. Platíme nemocnici tisíce dinárů za to, že nás pouští dovnitř k našim milovaným a dovoluje nám donést jim základní jídlo a mléko, které oni nedokážou poskytnout. Je to zkorumpovaná vláda, která se nestará o občany a dopouští, aby se něco takového stalo," řekla Džaasarová.

Jarmúk je největší nemocnice v západní části města a je tam také pohotovost a výukové pracoviště. Na sociálních sítích se objevily snímky z interiérů, kde je patrná zchátralost a špatná hygiena. Jsou na nich i švábi lezoucí po popraskaných dlaždicích, popelnice přetékající odpadem, špinavé záchody a pacienti ležící na nosítkách na dvoře objektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám