Hlavní obsah

Saúdové obnovili nálety na Jemen, zabili 14 zaměstnanců továrny na chipsy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Koalice vedená Saúdskou Arábií ve středu po pětiměsíční pauze bombardovala ze vzduchu pozice jemenských povstalců v metropoli Saná, protože mírové rozhovory neuspěly. Při nočním útoku byla zasažena továrna, kde zemřelo 14 zaměstnanců. Další nálet mířil na pozice radikálů z Al-Káidy.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Kouř stoupající ze zasažené továrny na brambůrky v Saná

Článek

V Saná mířily nálety na sídlo prezidenta a vojenskou základnu a základnu republikánské gardy u letiště. Koalice kvůli tomu v pondělí na 72 hodin přerušila civilní lety do Saná. Mají umožnit postup sil prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího ze severu a východu.

Zatím je však známo pouze to, že při jednom z nočních náletů byla zasažena továrna na chipsy, kde bomba zabila 14 dělníků.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Škody způsobené náletem na továrnu v Saná

Další nálet vedl na pozice radikálů z Al-Káidy na jihu země v provincii Šabva. Ti se po útocích stáhli z města Azzan.

Mírové rozhovory se pod záštitou OSN konaly od dubna v Kuvajtu. Kvůli neshodám bývaly často přerušovány a koncem července z nich vládní delegace odstoupila, protože vzbouření šíitští Húsíové oznámili, že sestaví vládní orgán spolu s příznivci předchozího prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. OSN tento krok odsoudila a upozornila, že odporuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Společná vláda měla vzniknout po jednání se zástupci vlády a současného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Konflikt začal v roce 2014, když šíité obsadili Saná a postupovali dále na jih. Loni v březnu se na straně Hádího zapojila arabská koalice vedená Rijádem, což mu umožnilo vrátit se do Adenu.

Boje si vyžádaly na 6400 mrtvých, z nichž polovina byli civilisté. Odejít ze svých domovů muselo 2,8 miliónu Jemenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám