Hlavní obsah

Americká novinářka Colvinová si za svou smrt může sama, prohlásil Asad

Damašek

Americká reportérka Marie Colvinová, která v roce 2012 zahynula při bombardování pozic rebelů v syrském Damašku, si za svou smrt může sama. V rozhovoru pro americkou televizi NBC to prohlásil syrský prezident Bašár Asad.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Bašár Asad během rozhovoru pro televizi NBC.

Článek

„Je válka a ona přišla do Sýrie nelegálně. Pracovala s teroristy, a protože přišla ilegálně, byla odpovědná za vše, co se jí přihodí,“ řekl Asad.

„Armádní síly nevěděly, že tam někde byla nějaká Marie Colvinová. Nikdo neví, zda byla zabita raketou, jaká raketa to měla být a kdo by ji měl vystřelit. Jsou to všechno jen obvinění,” dodal syrský prezident.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Zabitá americká novinářka Marie Colvinová.

K případu zabité novinářky se vyjádřil několik dní poté, co její rodina podala u amerického soudu žalobu na syrský režim. Právníci pozůstalých tvrdí, že syrská armáda Colvinovou zavraždila, aby jí zabránila v dalším informování o zvěrstvech páchaných Asadovým režimem.

Jako důkaz předkládají pozůstalí svědecké výpovědi lidí, kteří ze Sýrie uprchli, a vynesené vládní dokumenty. Ty údajně prokazují, že syrská armáda americkou novinářku sledovala a palbu na místo, kde se nacházela, navedla záměrně.

Syrský prezident Bašár Asad něco takového odmítá. „V Sýrii byly legálně či nelegálně stovky novinářů, proč by si někdo vybíral zrovna tuhle?“ namítl.

Jenom bráním svou zemi

Asad se v rozhovoru pro NBC rozhovořil také o tom, že by se chtěl zapsat do učebnic dějepisu jako někdo, kdo bránil integritu své země a chránil občany před teroristy.

Když reportér televize NBC News namítl, že se prozatím do historie zapsal jako krvavý diktátor, který má na rukou víc krve než jeho otec, odvětil Asad, že jde jen o nutné zlo.

„Dám vám příklad: Když lékař řeže do gangrény, aby zachránil pacienta, také o něm neřeknete, že je brutální,“ prohlásil.

Syrský prezident od počátku konfliktu v Sýrii tvrdí, že jeho jednotky bojují s teroristy. Občanská válka si v této blízkovýchodní zemi od roku 2011 vyžádala až 400 tisíc obětí. O střechu nad hlavou přišlo nad 7,6 miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám