Hlavní obsah

V Bagdádu po atentátu nalézají další a další zuhelnatělá těla

– Bagdád • Aktualizováno

V iráckém hlavním městě Bagdádu ještě dva dny po nejtragičtějším pumovém útoku za několik let nacházejí další a další zuhelnatělá těla. Obětí je víc než 200, uvedla televize CNN s odkazem na šéfa provinčního bezpečnostního výboru Muhammada Rubajeho.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Škody a úklid po bombovém útoku v BagdáduVideo: Reuters

 
Článek

Útok byl veden v sobotu ve čtvrti Karráda, kde žije smíšené obyvatelstvo, ale většinu tvoří šíité. Na místě stále pracují pátrači.

Je mezi nimi i dvojice hledající svého syna, který v sobotu v místní kavárně oslavoval s přáteli narozeniny, anebo muž, který postrádá hned pět svých příbuzných včetně dětí, kteří v místě nakupovali.

K útoku se přihlásili sunnitští extremisté z Islámského státu.

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Následky pumového útoku v bagdádské čtvrti Karráda

Podle úřadů je nejméně 81 těl tak ohořelých, že budou k jejich identifikaci nutné rozbory DNA.

Lidé se zlobili na premiéra

„Přišel jsem o několik přátel, někteří jsou stále nezvěstní,“ řekl CNN 25letý student Sádik Zawíní a dodal, že má irácké vlády a všech politiků dost. „Nemohou pořád jen vinit Islámský stát a další teroristické skupiny. Je třeba řešení,“ poznamenal.

Takový postoj sdílejí i další. Na sociálních sítích se objevilo video, na němž místní obyvatelé vyprovázejí konvoj s premiérem Hajdarem Abádím, který se na místo neštěstí vypravil, nadávkami.

Abádí, který vyhlásil třídenní smutek, uvedl, že takové reakci v těžké chvíli rozumí. Upozornil však, že útok se udál poté, co Islámský stát zaznamenal několik porážek včetně ztráty kontroly nad městem Fallúdžou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Irák - pohřby obětí bombového útokuVideo: Reuters

Islámský stát během svatého měsíce ramadánu, který končí v úterý, podnikl řadu útoků, a to nejen v Iráku, ale i v Turecku a Jemenu.

V neděli odpálil bombu v Šaabu, další bagdádské čtvrti s šíitskou většinou. Zahynul jeden člověk a pět dalších bylo zraněno.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám