Hlavní obsah

Asad obvinil Západ z dvojí hry. Kritizuje, ale pod stolem se s Damaškem domlouvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Canberra

Syrský prezident Bašár Asad obvinil západní země z politiky dvojí tváře, protože ho veřejně kritizují, ale v tajnosti s ním dojednávají dohody. Zejména ty bezpečnostní, a to tajně. Uvedl to v rozhovoru pro australskou televizi SBS.

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad s vojáky syrské armády v Ghútě u Damašku

Článek

Podle Asada některé západní státy, které zásadně nesouhlasí s jeho vládou, ale čelí hrozbě útoků islamistů na svém území, při protiteroristických operacích s Damaškem tajně spolupracují.

„Politicky nás napadají a pak vyšlou své zástupce, zejména bezpečnostní, aby s námi pod stolem jednali,“ řekl Asad a sdělil, že to kromě jiných udělala i australská vláda.

„Nechtějí se rozhádat se Spojenými státy. Ostatně většina západních představitelů jen opakuje, co po nich chtějí Spojené státy,“ řekl Asad.

Reportér televize ale mluvil s bývalým australským velvyslancem v Damašku Bobem Bowkerem o Asadových vyjádřeních o politice dvojí tváře a ten měl pochybnosti: „Skutečnost je taková, že na Asada se dívá Západ jako na vůdce, který není vhodný k uzavírání dohod. Stejně tak ztratil věrohodnost, kterou si užíval v dřívějších dobách svého prezidentování, ve zbytku arabského světa.“

Podle bývalého velvyslance je to však spíše důsledek Asadových chybných kalkulací než chování států Perského zálivu, které opakovaně v rozhovoru zmiňoval.

Televize sice neuvedla, o jaké země má jít, ale Sýrie pravidelně kritizuje Saúdskou Arábii, spojené arabské emiráty a Katar z podpory teroristů, jak nazývá všechny opoziční skupiny bojující proti Asadově vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám