Hlavní obsah

Členové Islámského státu prchají ze syrského Manbidže i s rodinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze severosyrského města Manbidž prchají příslušníci Islámského státu (IS) i se svými rodinami. V pondělí to ohlásil mluvčí vojenské koalice vedené Kurdy. Její jednotky postoupily k místům ovládaným IS zhruba na šest kilometrů, uvedla agentura Reuters.

Foto: Rodi Said, Reuters

Příslušníci Syrské demokratické síly (SDF) jižně od Manbidže

Článek

„Spousta domů, které Islámský stát zabral, je teď prázdná. Popadli všechno, co mohli, a město opustili,“ prohlásil mluvčí Šarfan Darvíš.

Manbidž je jedna z posledních větších bašt Islámského státu u syrsko-turecké hranice ležící na zásobovací trase do Rakky, jež je považována za „hlavní město” radikálů v Sýrii, i když ho významně ochromily ruské nálety.

Arabsko-kurdské Syrské demokratické síly (SDF) útočí na Manbidž s podporou Američanů od minulého týdne. Podle Darvíše zabily víc než 150 džihádistů. Ztráty zaznamenali i útočníci, ale přesné počty mají být oznámeny později.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Darvíš tvrdí, že ofenzíva jde podle plánu. Nějaký čas ale podle něj potrvá, protože je třeba brát ohled na civilisty, a roli hraje také rozlehlost místa.

Zástupce americké armády Patrick Ryder v sobotu řekl agentuře AFP, že koalice během postupu zabrala přes sto čtverečních kilometrů území. Američané vypomohli víc než pěti desítkami náletů. K tomu americké speciální síly v terénu pomáhají arabsko-kurdské útočníky koordinovat.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Podle OSN uprchlo z Manbidže a okolí před boji nejméně 20 000 civilistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám