Hlavní obsah

V bojích o Fallúdžu bylo zraněno přes tisíc iráckých vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V bojích o irácké město Fallúdža bylo od jejich zahájení 23. května zraněno přes tisíc členů iráckých bezpečnostních sil. Počet mrtvých není znám, ale podle množství pohřbů, které se v minulých dnech konaly na různých místech Iráku, je obětí podle agentury AFP mnoho.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Kouř z explozí při ostřelování Fallúdže

Článek

„Od začátku operace jsme přijali 1119 raněných,” sdělil zástupce zdravotnických úřadů v Bagdádu. Mezi raněnými jsou vojáci, policisté, členové protiteroristických oddílů a polovojenských jednotek.

Informaci o raněných poskytly zdravotnické zdroje, protože ranění procházejí nemocnicemi a klinikami hlavně v Abú Ghrajbu a Jarmúku.

Foto: ČTK/AP

Fotografie zničeného iráckého vozidla u Fallúdži, kterou zveřejnili radikálové

Zdravotnické zdroje citované agenturou AFP uvedly, že těla mrtvých jsou odesílána přímo do márnic v bydlištích a tam se konají pohřby, proto není snadné získat celková čísla. Velení armády informace o obětech zatím neposkytlo.

Podle AFP se v posledních dnech konalo v Iráku mnoho pohřbů. Jenom od středy bylo na hřbitov v Nadžafu přineseno 70 rakví s mrtvými vojáky. Bezpečnostní zdroje z provincie Basra tvrdí, že padlo nejméně 26 bojovníků šíitských milicí.

Boj o Fallúdžu bude tvrdý

Armáda bojuje o Fallúdžu s radikály z Islámského státu (IS). Ministr financí Hošjar Zibarí agentuře Reuters řekl, že se nedá odhadnout, jak dlouho bitva potrvá: „Fallúdža je tvrdý oříšek. Myslím si, že to zabere čas. Nikdo vám nemůže udat dobu, do kdy bude Fallúdža očištěna od Dá’iše (akronym Islámského státu z arabského Daulat al-islámíja). Nemůžeme ohlašovat vítězství předčasně. Dá’iš se zakopal, drží tamní obyvatele jako rukojmí a nedovoluje jim odejít, probíhají tam urputné boje kvůli síle odporu, kvůli improvizovaným náložím a tunelům.“

Právě jimi se mohou radikálové dostávat, kam chtějí, aniž by je někdo detekovala podnikat přepady do týlu.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Podle na explozi minometného granátu i iráckých pozic

Podle bývalého armádního generála Džásima Bahadiliho situaci komplikuje, že město má pro sunnitské radikály symbolický význam, bylo první, které ovládli na začátku roku 2014. Také se z něj nemají kam stáhnout.

„Fallúdža byl od počátku problém pro nový Irák, předtím to byla základna Al-Káidy, vzbouřenců,“ dodal Zibarí s narážkou na rok 2004, kdy město musela americká armáda dobývat dva měsíce.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Irácké bezpečnostní síly u Fallúdži

Na začátku ofenzívy se ale Bagdád kasal, že je jen otázkou dní, než bude město osvobozeno. V pondělí jeden z velitelů halasně oznamoval, že už vstoupil do města. [celá zpráva]

V úterý ale přišel protiútok IS , po které Bagdád přiznal ztráty, ale neuvedl jejich rozsah. [celá zpráva]

Fallúdža leží na Eufratu zhruba 70 km západně od Bagdádu. Je to starobylé město, které bylo osídleno už za dob Babylónské říše. Jeho současné arabské jméno vychází ze staršího aramejského názvu Pallgutha. Jeho součástí byla v raném středověku i Pumbedita, kde působila významná židovská akademie, která se podílela na vzniku Babylónského Talmudu. Nyní je Fallúdža nazývána městem mešit, protože se v ní nachází na 200 převážně sunnitských modlitebních míst.

Reklama

Související témata:

Související články

V dobývané Fallúdži hrozí hladomor

Hlad panuje v obležené irácké Fallúdži držené Islámským státem, kterou se snaží dobýt irácké vládní síly. Uvedli to civilisté, kterým se z města podařilo...

Výběr článků

Načítám