Hlavní obsah

Islámský stát ztrácí území, irácká armáda osvobodila město Rutba

Bagdád

Irácké vládní jednotky ovládly pouštní město Rutba, které držel Islámský stát. Ve středu to oznámil podle BBC premiér Hajdar Abádí. Irácké jednotky pronikly do Rutby v úterý. Podle pondělní informace Pentagonu ztratil Islámský stát v Iráku skoro polovinu území, které držel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při koaličních náletech byly zasaženy cíle IS u Mosulu a FallúdžiVideo: AP

 
Článek

Abádí ve středu uvedl, že město se podařilo získat zpět, protože protiteroristické jednotky podporovala kmenová milice a letecké útoky Američanů. Z jeho slov ale není jasné, jestli město už opustili všichni bojovníci Islámského státu.

Rutba leží na hlavní cestě vedoucí z Iráku do Jordánska a pro Islámský stát představovala důležitý bod. Díky tomu mohli radikálové provádět útoky jak na východě, tak na západě. Město se navíc nachází nedaleko klíčového hraničního přechodu mezi Irákem a Sýrií.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Irácká armáda vypaluje rakety na postavení Islámského státu u Mosulu

Rutba, která je vzdálená 360 km od Bagdádu, ale nebyla podle expertů tak dobře bráněna jako na začátku roku osvobozené Ramádí, které je nyní skoro neobyvatelné, nebo Fallúdža nacházející se jen pár desítek kilometrů na západ od hlavního města.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ramádí plně ovládly irácké jednotky v únoru, v dubnu se jim podařilo osvobodit další město v provincii Anbár Hít ležící 140 km západně od metropole.

Islámský stát ztrácí území

Mluvčí Pentagonu Peter Cook v pondělí uvedl, že Islámský stát ztratil v Iráku další území: „V Iráku bylo zpět získáno 45 procent území, které dříve držel. V Sýrii je to někde mezi šestnácti a dvaceti procenty.“

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám