Hlavní obsah

Do syrské Daráji míří poprvé po čtyřech letech pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Do syrské Daráji u Damašku dorazí humanitární pomoc poprvé od roku 2012, odkdy je město v obležení vládních jednotek. Uvnitř je asi 4000 lidí. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Pawel Krzysiek. Navzdory tomu, že kolona vozidel měla všechna potřebná povolení, ještě večer nebyla do města vpuštěna.

Foto: Reuters

Kouř nad bombardovaným městem Darája

Článek

OSN vyjednává se syrskou vládou zpřístupnění obléhaných oblastí, v nichž se civilistům nedostává potravin a léků. Situaci v Daráji koncem dubna OSN vyhodnotila jako „krajně děsivou”, protože lidem tam došly potraviny a léky. Světový program pro výživu v březnu oznámil, že lidé jsou v Daráji nuceni jíst trávu.

„MVČK, syrský Červený půlměsíc a OSN dnes dopraví do Daráji humanitární pomoc poprvé od začátku obléhání v listopadu 2012,” sdělil Krzysiek.

Foto: Mapy.cz

OSN v březnu odhadovala, že se pomoc zatím dostala jenom k 30 procentům Syřanů žijících v oblastech obléhaných jak vládními jednotkami, tak povstaleckými oddíly. Důvodem bylo to, že syrská vláda nedala povolení pro vjezd konvojů. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura v dubnu upozornil, že stále existuje nejméně šest oblastí, kam se konvojům nepodařilo projet.

Reklama

Související články

Ruský orchestr zahrál v Palmýře

Před zaplněným amfiteátrem v syrské Palmýře ve čtvrtek zahrál orchestr Mariinského divadla v Petrohradě pod vedením dirigenta Valerije Gergijeva. Koncert...

Výběr článků

Načítám