Hlavní obsah

V syrském Halabu zabil nálet „nejoblíbenějšího doktora“

Novinky, tem

Byl jedním z posledních dětských lékařů ve válkou zdevastovaném Halabu (Aleppu). Šestatřicetiletý Muhammad Wasím Moaz přišel o život v noci na čtvrtek. Zabil ho nálet na nemocnici al-Quds ve Starém městě, kde se staral o pacienty. Jeden z jeho lékařských kolegů mu na Facebooku vzdal dojemný hold, který už sdílelo přes čtyřicet devět tisíc lidí.

Foto: organizace The Syria Campaign

Šestatřicetiletý pediatr Muhammad Wasím Moaz zemřel v nemocnici při leteckém útoku.

Článek

„Doktor Moaz zůstal v Halabu, nejnebezpečnějším městě na světě, protože byl oddaný péči o své pacienty,“ píše doktor Hatem, ředitel Dětské nemocnice v Halabu. Svého kolegu ocenil za mimořádnou „statečnost a lidskost“.

„Byl přátelský, laskavý a často vtipkoval s personálem. Byl nejoblíbenější doktor v naší nemocnici,“ nešetří Hatem superlativy.

Moaz v nemocnici pracoval od roku 2013. Rok před tím začala bitva o Halab, která bývá kvůli své důležitosti a zuřivosti popisována také jako syrský Stalingrad.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Trosky nemocnice al-Quds v Halabu zasažené při náletu.

Moaz zemřel spolu s dvěma dalšími lékaři a nejméně čtrnácti pacienty, když nemocnici al-Quds v noci na čtvrtek zasáhl nálet. Pediatr přes den pracoval v dětské nemocnici, večer pak odcházel vypomoct kolegům s naléhavými případy do al-Quds.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrské letectvo podniklo nálet na nemocnici v HalabuVideo: AP

Podle šéfa dětské nemocnice byl „nejkvalifikovanějším pediatrem ve městě“. MSF uvedla, že byl jedním z posledních dětských lékařů v Halabu. Ředitel exilové organizace SOHR Ramí Abdar Rahmán pak BBC řekl, že byl v povstalecké části města jediným pediatrem.

Měl se setkat s rodinou

„Jsem teď v Turecku a on tady měl navštívit svou rodinu poté, co bych se já vrátil do Halabu. Neviděl ji čtyři měsíce,“ popsal Hatem rotaci lékařů, kteří čas od času, pokud to situace dovolí, odjíždějí za příbuznými do Turecka, kam utíkají Syřané z válečných oblastí.

„Několik dní před tím, než přišel doktor Moaz o život, nálet udeřil jen 200 metrů od naší nemocnice. Když bombardování zesílí, zdravotnický personál vyrazí do přízemí nemocnice i s inkubátory, aby je ochránil,“ vylíčil ředitel nemocnice.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Muž odnáší léky z poničené nemocnice al-Quds v Halabu.

„Jako mnoho dalších, doktor Moaz zemřel, když zachraňoval životy... Prosím sdílejte jeho příběh, aby ostatní věděli, čemu zdravotníci v Halabu a po celé Sýrii čelí,“ píše Hatem ve své poctě zabitému kolegovi.

„Pracoval v podmínkách, které si ani nedovedete představit,“ řekl BBC šéf mise MSF v Halabu Aitor Zabalgogeazkoa. MSF tvrdí, že místo, kde nemocnice leží, bylo všeobecné známé a budovu zasáhl přímý letecký úder.

„Situace je dnes kritická - Halab může být brzy v obležení. Potřebujeme, aby to svět viděl,“ končí svůj vzkaz ředitel dětské nemocnice.

Kdo zasáhl zdravotnické zařízení provozované Mezinárodním výborem Červeného kříže a organizací Lékaři bez hranic, není jasné. Tamní opozice i Spojené státy nálet připsaly syrské armádě. Ta to popřela. Rusko oznámilo, že na zdravotnické zařízení mohl zaútočit letoun koalice vedené USA bojující proti Islámskému státu. Koalice to odmítla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám