Hlavní obsah

Islámský stát už bombardují americké B-52

Washington/Damašek

Američané poprvé zaútočili strategickým bombardérem B-52 Stratofortress na pozice Islámského státu v Sýrii. Cílem jednoho z obávaných nebeských obrů se stal muniční sklad džihádistů ve městě Kajjaráh na severu země. Osmimotorový letoun na něj shodil laserově naváděné bomby. Cíl byl zničen, informoval následně mluvčí Pentagonu Steve Warren.

BEZ KOMENTÁŘE: USA zaútočili na IS v Sýrii strategickým bombardérem B-52Video: USAF/Charles McNamara, Aaron Richardson, Nicholas J. De La Pena

 
Článek

„V kolektivním nevědomí zůstávají vzpomínky na to, jak B-52 podnikaly bezhlavé bombardování. Ty doby už jsou ale dávno pryč. Dnes jsou stroje vybaveny precizním zařízením a budou provádět stejně přesné zásahy, jako tomu bylo v uplynulých dvaceti měsících,“ ujistil Warren.

Právě tak dlouho trvá vojenská kampaň amerického letectva vedená proti Islámskému státu.

B-52 byly tento měsíc přesunuty na základnu U.S. Air Force v Kataru. [celá zpráva]

Nahradily modernější stroje B-1, které dosud na džihádisty útočily.

Foto: U.S. Air Force/Staff Sgt. Corey Hook, ČTK/AP

B-52 Stratofortress na základně Barksdale v Louisianě

Přestože koalice vedená Američany Islámský stát bombarduje už od roku 2014 a pozice Islámského státu se podařilo oslabit, okupují teroristé dosud značnou část Sýrie a Iráku včetně velkých měst, jako jsou Rakka nebo Mosul.

Foto: U.S. Air Force/Tech. Sgt. Terrica Y. Jones, Reuters

B-52 Stratofortress operují ze základny al-Udejd v Kataru.

Pentagon se proto rozhodl přitvrdit. Rozkazy k náletům už nemusí schvalovat čtyřhvězdičkový generál na floridském velitelství, nýbrž tříhvězdičkový generál v Bagdádu.

„To neznamená víc civilních obětí, to znamená rychlejší realizaci náletů,“ vysvětlil podle agentury AFP mluvčí Pentagonu.

Foto: Reuters

B-52 Stratofortress operují ze základny al-Udejd v Kataru. Archivní foto.

Ministr obrany Ash Carter navíc v pondělí v rámci návštěvy Bagdádu oznámil, že Američané vyšlou do boje s Islámským státem v Iráku další vojáky a výzbroj a vyčlení další peníze. [celá zpráva]

Související téma:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám