Hlavní obsah

Turecké síly zasahují proti Kurdům z PKK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Ozbrojené střety mezi tureckými bezpečnostními silami a bojovníky zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) se po skončení operací v kurdské baště Cizre přenesly do dalších oblastí na jihovýchodě Turecka. V okrese Nusaybin při jednom z nich přišel v pondělí o život 12letý chlapec, informovala agentura DPA.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Obrněná vozidla tureckých sil v Nusaybinu

Článek

Konec operace v Cizre oznámil ministr vnitra Efkan Ala minulý týden ve čtvrtek. Zároveň ale sdělil, že ve městě bude nadále platit zákaz vycházení vyhlášený v polovině prosince. Boje, které trvaly dva měsíce, si tam vyžádaly desítky mrtvých.

Podle tureckých médií po Alaově oznámení konce operace v Cizre začalo obyvatelstvo houfně opouštět město Nusaybin, ležící těsně u hranice se Sýrií, a stejnojmenný okres. Lidé utíkají v očekávání, že turecké ozbrojené síly se nyní přesunou k nim, protože ve městě se objevily turecké obrněné transportéry.

Turecká agentura DHA napsala, že střet v nusaybinském okrese propukl poté, co bojovníci PKK zahájili palbu na policejní konvoj.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Kouř stoupající nad tureckým Nusaybinem po střetech Kurdů z PKK a bezpečnostních složek

Vedle zabitého hocha utrpěl zranění 17letý mladík. Podle kurdské agentury Firat ale nesou odpovědnost za smrt chlapce bezpečnostní síly.

Kromě Cizre se boje vládních sil s kurdskými povstalci doposud soustředily rovněž ve městě Silopi a ve čtvrti Sur města Diyarbakiru.

Separatistická PKK se aktivizuje v souvislosti s úspěchy kurdských milicí v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám