Hlavní obsah

Armáda vyhnala Islámský stát, nad Ramádí opět vlaje irácká vlajka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Mluvčí irácké armády v pondělí oznámil, že město Ramádí bylo zcela osvobozeno od ozbrojenců teroristické organizace Islámský stát. Nad vládními budovami v centru města zavlála irácká vlajka. Vojáci vládní čtvrť dobyli v neděli, ve zničených ulicích Ramádí se nyní snaží najít výbušniny nastražené islamisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda vyhnala Islámský stát z RamádíVideo: Reuters

 
Článek

"Ano, město Ramádí bylo osvobozeno. Irácké protiteroristické jednotky vyvěsily iráckou vlajku nad budovami vládního komplexu," oznámil ve státní televizi armádní mluvčí Jahjá Rasúl. Iráčtí vojáci podle něj po několika týdnech konečně vybojovali „velkolepé vítězství“.

"Bezpečnostní složky nyní kontrolují všechny ulice. Nenarazily na žádný odpor DAIŠ (akronym Islámského státu)," doplnil ho Ibráhím Fahdáví, jeden z bezpečnostních představitelů provincie Anbár.

Americká armáda tvrzení Iráčanů o kompletním osvobození Ramádí zatím nepotvrdila.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Tisíce bomb

Vládní čtvrť v Ramádí byla místem nejtvrdších bojů, nyní ale vojáci postupují pomalu a speciální týmy mají za úkol vyčistit celé město od bomb, kterých může být v ulicích a budovách nastraženo několik tisíc.

Jak uvedli někteří místní představitelé, islamisté prý používali civilisty jako lidské štíty, když jim bylo jasné, že vládní budovy neubrání, a snažili se z místa uprchnout.

Mrtvé nikdo nepočítal

Islámský stát minulý týden odhadoval, že centrum Ramádí brání asi 400 bojovníků. Kolik jich bylo zabito a kolika se podařilo utéct do vzdálenějších částí města, nebylo jasné.

Ani irácká armáda nezveřejnila žádnou bilanci obětí. Podle zdravotníků bylo ale jen v neděli odvezeno do bagdádských nemocnic asi 100 zraněných iráckých vojáků.

Před branami Mosulu

Islámský stát obsadil Ramádí v květnu letošního roku. Armáda zahájila operaci s cílem město osvobodit začátkem listopadu. Vše trvalo tak dlouho, protože se vláda rozhodla neposlat do převážně sunnitského Ramádí jednotky složené z šíitských bojovníků, aby dále nepodněcovala sektářské násilí, uvedla CNN.

Téměř půlmiliónové město je správním střediskem provincie Anbár, jež sousedí se Sýrií. Leží zhruba 100 kilometrů západně od Bagdádu. Spolu s iráckou metropolí a Tikrítem, Bákubou či Sámarrou tvoří hlavní města tzv. sunnitského trojúhelníku ve středu země.

Vytlačení bojovníků Islámského státu z Ramádí je označováno za předpoklad úspěšného boje o severoirácký Mosul, který islamisté získali loni bez boje.

Reklama

Související články

Islamisté prý přišli o 14 procent území

Ozbrojenci z Islámského státu (IS), kteří ovládají část Sýrie a Iráku, přišli v letošním roce o asi 14 procent svého území. Kurdové v Sýrii naopak téměř...

Výběr článků

Načítám