Hlavní obsah

Letadla Saúdy vedené koalice útočila před příměřím v Jemenu, 15 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná/Ženeva

Při náletu arabské koalice vedené Saúdy zahynulo ve vesnici na severu země nejméně 15 lidí. Dalších dvacet jich bylo zraněno, uvedla agentura Reuters. Útok byl podniknut jen několik hodin před vyhlášením příměří, které Saúdové posunuli kvůli poslednímu útoku šíitských vzbouřenců z kmene Húsíů.

Foto: Reuters

Vládní vojáci v Jemenu

Článek

Podle místních obyvatel provedly v noci na úterý letouny koalice dva nálety na vesnici Bání Hadad v severozápadní provincii Hadždža. Při nich bylo zabito 13 lidí, další dva obyvatelé vesnice zemřeli, když se je záchranáři snažili evakuovat.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Vzbouření Húsíové v hlavním městě Saná

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle agentury AFP koalice zasahovala i na jihozápadě Jemenu, kde reagovala na postup rebelů u města Táizz ve stejnojmenné provincii. V provincii Maríb dobyly v časných ranních hodinách koaliční síly po tvrdých bojích s povstalci zpět část území.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

V Jemenu zuří občanská válka, která si už podle OSN vyžádala na 5800 obětí. Šíitské povstalecké oddíly před více než rokem obsadily metropoli Saná a postupovaly pak dál na jih a západ státu. Do konfliktu se v březnu vložila na žádost jemenského prezidenta Abdara Mansúra Hádího koalice, kterou vede Saúdská Arábie a jíž se v létě podařilo osvobodit jihojemenský Aden, kam se uchýlila z exilu vláda i Hádí.

Foto: Reuters

Jemenští vojáci loajální vládě.

Minulé kolo mírových rozhovorů, které se konalo v červnu rovněž ve Švýcarsku, selhalo. Jemenská vláda tehdy trvala na tom, že podmínkou příměří musí být stažení povstalců podporovaných Íránem z některých dobytých měst.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenští šíitští vzbouřenci z kmene Húsíů

Jemen byl až do roku 1990 rozdělen na Severní a Jižní. Húsíové a příznivci bývalého prezidenta Alího Sáliha ovládají víceméně území bývalého Severního Jemenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám