Hlavní obsah

V autobuse v Jeruzalémě zaútočili dva ozbrojenci. Dva mrtví, 16 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

V ulicích izraelských měst pokračují útoky na izraelské občany, za nimiž v uplynulých dnech stáli Palestinci. Dva jsou hlášeny z Jeruzaléma, další pak z města Ra’anana. Nejtragičtěji skončil útok v jednom z jeruzalémských autobusů, kam nastoupili hned dva útočníci vyzbrojeni nožem a pistolí. Dva lidi zabili a dalších šestnáct zranili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvojice útočníků zabila v jeruzalémském autobuse dva lidi, dalších 16 pobodalaVideo: Reuters

 
Článek

První z útočníků byl následně zabit, druhý je ve vážném stavu.

Ke druhému útoku v Jeruzalémě došlo na zastávce autobusu, kde útočník najel s autem do hloučku čekajících lidí. Jednoho člověka zabil a dalších pět zranil.

Dva další obdobné incidenty hlásí izraelská média z města Ra’anana ve střední části země.

V úterý dopoledne pak izraelská policie informovala o dalším útoku ve městě Kirjat Ata, poblíž Haify, kde útočník poblíž obchodního domu Ikea pobodal dva lidi.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Místo činu jednoho z útoků.

Při prvním z nich se útočník na zastávce poblíž místní radnice s nožem v ruce vrhl na člověka, který čekal na autobus, a lehce ho zranil. Při druhém útoku byli zraněni čtyři lidé. Oba pachatelé byli zneškodněni.

Podle izraelského tisku nejsou armáda ani policie schopny útoky vedené noži zastavit.

Nynější vlnu násilí vyprovokoval útok, při němž Palestinci zastřelili 1. října na Západním břehu Jordánu v autě manželský pár před očima jeho čtyř dětí. Izrael pak posílil bezpečnostní opatření.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Poničený autobus po jednom z útoků v Jeruzalémě.

Spor o Chrámovou horu

Palestinci už několik týdnů protestují proti přítomnosti Židů na Chrámové hoře, která nese název podle starověkého židovského chrámu zbořeného Římany v roce 70 n. l. Nyní na místě stojí mešita Al-Aksá, třetí nejposvátnější místo islámu po Mekce a Medíně.

Palestinská policie nezasahuje, palestinské strany Hamás vyzývají lidi, aby se k násilí připojili, strana hovoří o další – již třetí – intifádě, tedy povstání Palestinců.

Palestinská samospráva se nicméně snaží občany zklidnit, sama omezuje protiizraelské slovní výpady, zakázala protestní stávky ve školách a nepřeje si ani, aby se pořádaly protesty proti Izraeli.

Reklama

Související články

Íránský parlament schválil jadernou dohodu

Íránský parlament v úterý schválil zákon o jaderné dohodě, kterou Teherán v červenci uzavřel se šesti mocnostmi. Informovala o tom státní agentura IRNA....

Výběr článků

Načítám