Hlavní obsah

Příměří vypršelo, Jemen navzdory výzvám OSN opět čelí náletům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád/Aden

Koalice vedená Saúdskou Arábií obnovila v noci na pondělí letecké údery proti šíitským povstalcům. Podle úřadů a svědků byl bombardován přístav Aden. Nálety začaly ihned poté, co ve 22:00 hod. SELČ vypršelo pětidenní humanitární příměří mezi oběma stranami. Jemenská exilová vláda uvedla, že nepočítá s dalším příměřím, i když OSN o ně požádala.

Foto: Reuters

Tank odpůrců šíitů z Lidového odporu jihu projíždí Adenem.

Článek

Zmocněnec OSN pro Jemen Ismaíl Uld šajch Ahmad v neděli žádal o prodloužení příměří: „Vyzývám všechny strany, aby obnovily toto příměří na dalších pět dní.“ Naléhal též na ně, aby „upustily od akcí, které narušují klid na letištích a v dopravní infrastruktuře“, aby mohla do země dál proudit humanitární pomoc.

Jemenský ministr zahraničí Rijád Jasín, který před šíity utekl do exilu, v pondělí řekl, že se nyní neuvažuje o novém klidu zbraní, byť k tomu OSN vyzvala. Minulé příměří bylo podle ministra ukončeno, protože ho šíité porušovali.

Příměří bylo porušováno již od jeho počátku. V jihojemenském Táizzu v noci na neděli při bojích šíitských milicí a povstalců z řad Húsíů s vládními vojáky zahynulo nejméně 15 lidí.

Americký ministr zahraničí John Kerry řekl, že USA by prodloužení humanitárního příměří uvítaly. Sdělil ale také, že šíité situaci komplikovali. Byli prý aktivní na hranici se Saúdskou Arábií a přesunuli tam část své raketové techniky. „Saúdská Arábie začala jednat. Jsme pro prodloužení humanitárního příměří, ale za daných podmínek by to nyní bylo těžké. “

Podle Jasína  nebudou letadla bombardovat přístavy Aden a Hudajdá ani letiště v Saná, aby humanitární pomoc mohla do Jemenu dále proudit.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Nálet na jemenskou metropoli

První nálety koalice se však zaměřily na pozice rebelů a jejich tanky v severních částech Adenu, sdělili činitelé. Arabská koalice podniká nálety proti rebelům a bojovníkům loajálním vůči bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhu Sálihovi od konce března. Údery mají oslabit povstalce podporované Íránem a vrátit kontrolu nad zemí prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu, který ze země v březnu uprchl.

V Rijádu začalo v neděli třídenní setkání jemenských politických sil, které svolal prezident Hádí a Saúdská Arábie pod záštitou Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC). Na schůzce je přítomno kolem 400 jemenských politiků a kmenových vůdců, neúčastní se jí ale šíitští povstalci, kteří kontrolují jemenskou metropoli a velkou část severního Jemenu.

Foto: Reuters

Odpůrci šíitů z Lidového odporu jihu s tankem v Adenu

Konflikt si podle OSN od 19. března vyžádal již více než 1400 obětí, většinou civilistů. Kvůli bojům docházejí v pětadvacetimiliónové zemi zásoby jídla, vody i léků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám