Hlavní obsah

Odveta za ostřelování raketami. Saúdové podnikli třicet náletů na Jemen

Rijád

Bojová letadla koalice vedené Saúdskou Arábií podnikla v Jemenu v noci na středu přes třicet náletů, které si vyžádaly podle jemenských šíitů čtyři desítky zraněných. Šlo o odvetu za ostřelování území Saúdské Arábie raketami a minometnými granáty ze strany šíitských vzbouřenců a únos pěti příslušníků saúdskoarabských ozbrojených sil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničená letadla po náletech na letišti v SanáVideo: Reuters

 
Článek

Vzbouření šíitští Húsíové, kteří ovládli většinu velkých měst v Jemenu, v úterý útočili na saúdskoarabské město Nadžran. Zasažena byla dívčí škola a nemocnice. Úřady v něm uzavřely školy i letiště. Podle Al-Džazíry si útok vyžádal životy nejméně dvou civilistů a při přeshraničním útoku bylo uneseno pět příslušníků saúdskoarabských ozbrojených sil.

Agentuře AP šíité potvrdili, že na saúdskoarabské město ležící jen tři kilometry od hranic stříleli z území Jemenu. Reportér Al-Džazíry Muhammad Vall přesto označil akci za přelomovou: „To je velký posun v této válce. Dosud jsme viděli útoky na vojáky u hranice, ale ne na samotné město.“

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Húsíové na letišti v Saná

„To, co se stalo dnes, je součást chaosu, ve kterém Húsíové žijí,“ řekl velitel arabských koaličních sil, saúdský generál Ahmad Asiri a dodal, že pro zajištění bezpečnosti jsou „otevřené všechny možnosti“.

V noci na středu podnikla koalice přes třicet náletů na oblast provincií Saada a Hadždža u hranic se Saúdskou Arábií. Provincie Saada je považována za baštu šíitských rebelů, údajně se v ní ukrývá i vůdce rebelů Abdal Málik Húsí.

Foto: Reuters

Odpůrci Húsíů patrolují v ulicích Jemenu

Nálety si podle sdělení šíitských vůdců vyžádaly 43 civilních obětí a přes sto zraněných. Jejich vyjádření pro agenturu Reuters nemohlo být ověřeno z nezávislých zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám