Hlavní obsah

Írán přišel při izraelském útoku na Golanech o generála

Bejrút

Mezi osobami, které v neděli na Golanských výšinách zabil izraelský vrtulník, bylo kromě členů libanonského hnutí Hizballáh také šest íránských vojáků. Írán v pondělí přiznal, že jeden z nich byl generálem elitních revolučních gard. Hizballáh už v neděli oznámil šest svých obětí a pohrozil odvetou. Izraelská armáda je kvůli této hrozbě v pohotovosti.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský vojenský vrtulník. Ilustrační foto

Článek

Hizballáh stejně jako Írán zasahuje do bojů v Sýrii na straně tamní vlády. Izrael nedělní útok vysvětlil jako likvidaci lidí, kteří plánovali útoky proti izraelským cílům.

Palba z izraelského vrtulníku zasáhla skupinu v době, kdy prováděla inspekci v jedné z vesnic nedaleko hranice izraelského okupačního pásma. Na zásahu se podle izraelských zdrojů podílely i bezpilotní letouny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Agentuta AFP v pondělí získala od svého zdroje v Hizballáhu informaci, že mezi mrtvými je i šest íránských vojáků, mezi nimiž byli také důstojníci. „Jeli v konvoji tří automobilů," sdělil zdroj.

Revoluční gardy na své internetové stránce oznámily, že mezi mrtvými je generál Mohammad Alí Alláhdadí. Útok je zde připsán „vrtulníku, který sionistická vláda vyslala do oblasti Kunajtry".

Foto: David Ryneš, Novinky

Bývalý velitel izraelské vojenské rozvědky Amos Jadlin izraelskému rozhlasu řekl, že Hizballáh bude mít problém nechat takovou akci bez odvety. „Nemyslím si, že to mělo poškodit Hamas. Byla to preventivní operace zaměřená na aktivity na Golanech," řekl. Domnívá se, že Hizballáh neplánuje zaútočit na Izrael z jihu Libanonu, jako tomu bylo v minulosti. Místo toho ale využívá mocenského vakua, které kvůli válce v Sýrii vzniká na Golanech. ”Hizballáh si na Golanech vybudoval pozice a je pro něj jednodušší útočit na Izrael odtud," dodal Jadlin.

Související téma:

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

Izrael okupuje 1200 čtverečních kilometrů syrských Golanských výšin od války v roce 1967. Židovský stát území anektoval, ale mezinárodní společenství tento krok neuznalo. Sýrie kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrů čtverečních, na tomto území však stále častěji operují i oponenti Damašku.

Reklama

Související články

Šéf špiónů Hizballáhu pracoval pro Izrael

Radikální šíitské hnutí Hizballáh působící v Libanonu přiznalo, že do jeho špionážní služby infiltrovali agenti zvenčí. Podle libanonských médií velitel jeho...

Výběr článků

Načítám