Hlavní obsah

Islámský stát zavádí novou měnu, vrací se do středověku

Radikálové Islámského státu chtějí na dobytých územích Sýrie a Iráku zavést novou měnu. Chtějí se údajně vymanit z „tyranského finančního systému”. Novou měnu by měly tvořit zlaté, stříbrné a měděné mince, kterými se platilo v raném středověku v období třetího chalífy Uthmána ibn Affána.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Článek

Nová měna by měla být zavedena během několika týdnů, tvrdí deník Daily Mail s odkazem na prohlášení náboženských vůdců v mešitách v Mosulu.

Irácký dinár a syrskou liru by měly nahradit stříbrný dirham a zlatý dinár. Stejně jako v dobách Uthmána ibn Affána by měly obsahovat zlaté mince 4,3 gramu zlata a dirhamy tři gramy stříbra a zdobit by je měly „svaté texty“.

Islámský stát se financuje z prodeje ropy a plynu na černém trhu. Podle odhadu tajných služeb získávají ročně asi 80 miliónů eur (2,2 miliardy korun), dalších více než 16 miliónů eur (432 miliónů korun) radikálové získávají na výkupném z únosů, bankovních loupeží nebo z darů od bohatých arabských obchodníků.

Bývalý náměstek amerického ministerstva financí Jimmy Gurule je přesvědčený, že takto získané peníze se radikálové snaží dostat do existujících finančních systémů. Pomáhat by jim v tom podle jeho názoru mohly bankovní ústavy v Kataru a Kuvajtu, které zřejmě peníze od Islámského státu přijímají a spravují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám