Hlavní obsah

Zaorálek po nepokojích navštívil uprchlický tábor v Betlémě

Právo, Michael Švec (Betlém)
Aktualizováno

Uprchlický tábor Aida na okraji Betléma, kde už víc než šest desítek let přebývají tisíce vysídlených Palestinců, ve středu navštívil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Jen krátce předtím přitom v táboře došlo k opětovným střetům mezi izraelskými vojáky a palestinskou mládeží a dětmi.

Foto: Michael Švec

Lubomír Zaorálek se starostkou Betléma Verou Babunovou v uprchlickém táboře Aida

Článek

Tim Henry, místní šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) Právu vysvětlil, že k podobným incidentům dochází prakticky obden: izraelští vojáci podle něj do tábora i bezdůvodně vstupují, což se stává podnětem k nepokojům. Jindy přicházejí zasáhnout proti dětem, jež házejí kameny na mohutnou betonovou zeď, jež je odděluje od izraelského území.

„Mladí lidé tu nemají co dělat a tímto způsobem ventilují svou frustraci,“ dodal. Podle dalších spolupracovníků UNRWA vojáci v táboře podnikají razie, při nichž i bez udání důvodu zadržují nejen dospělé, ale i děti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Místní chlapci, kteří se jen krátce předtím potýkali s vojáky, ministrově prohlídce zdálky přihlíželi.

Ministr chce akce vojáků s Izraelci projednat

„Znepokojuje mě to napětí, které tam panuje. Dnešek byl nechtěně dokladem toho, že tam je velmi blízko k zapálení požáru a že tam jsou velmi výbušné vztahy s izraelskými vojáky, kteří jsou za zdí a vcházejí opakovaně do toho prostoru a že je tam velký pocit ponížení na straně Palestinců,“ uvedl po prohlídce ministr. „Bohužel to vypadá, že je to takový sud s dynamitem, který je neustále znovu připravený k zapálení,“ prohlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lubomír Zaorálek uctil památku obětí holokaustu Video: Reuters

Situace se ale podle něj nezlepšuje, naopak. Právě tyto zásahy izraelských vojáků podle ministra patří vedle výstavby osad ke krokům, které situaci eskalují. „Člověk tu často slyší, že to násilí nemá racionální zdůvodnění, že je samoúčelné nebo že je to spíše svévole a šikana těch lidí. To je něco o čem stojí za to mluvit s našimi izraelskými partnery,“ uvedl. „Také proto, že to často na sebe bere podobu ponížení těch lidí, kteří už tak jsou pravděpodobně citliví na to, v jakých podmínkách žij,“ dodal.

V Jeruzalémě zabíjel terorista

V neustálém ohrožení se ale cítí i druhá strana. Izrael se podle ministra naučil dobře chránit před bombovými útoky sebevrahů, teroristé ale začali používat nové metody, mezi něž patří i najíždění auty do chodců.

To je případ i včerejšího útoku, který si vyžádal jednu oběť a 14 raněných, z nichž tři byli ve vážném stavu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič v Jeruzalému najel do skupiny lidí na zastávceVideo: Reuters

Byl Sámo Žid?

V ranním projevu věnovaném česko-izraelským vztahům ministr připomněl dlouhou tradici vzájemných vazeb. „Někteří historici dokonce tvrdí, že člověk, který vytvořil první politický útvar na české půdě a který se jmenoval Sámo, byl židovský kupec,“ řekl v nadsázce Zaorálek.

Spekulace o židovském původu tohoto muže, se v minulosti skutečně objevily. Vzhledem k naprostému nedostatku pramenů ale pro ně chybějí výraznější důkazy.

Ministr zdůraznil, že Praha zcela podporuje právo Izraele na sebeobranu a chápe také nebezpečí, jakému Izrael čelí s ohledem na zhoršující se bezpečnostní situaci v regionu, opět ale zkritizoval izraelský plán další výstavby osad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám