Hlavní obsah

Silný výbuch v Halabu rozmetal starobylý hotel a okolí středověké citadely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Mohutný výbuch otřásl ve čtvrtek nejlidnatějším syrským městem Halab (Aleppo). Rozmetal hotel a několik dalších budov v okolí proslulé citadely. Podle státních médií radikálové z Islámské fronty odpálili nálože umístěné v tunelu, který vykopali pod hotelem Carlton Citadel. Podobnou akci už tento týden provedli u kontrolního stanoviště armády na severu Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry exploze hotelu zveřejnili islamistéVideo: Reuters

 
Článek

Podle opozičních aktivistů pobývali v hotelové budově v blízkosti starodávné citadely a tržiště vládní vojáci. Na místě je nejméně 50 mrtvých.

Podle státní agentury Sana „teroristé“ vykopali síť tunelů a napěchovali ji výbušninami.

Hotel Carlton Citadel se nachází v budově staré 150 let, hned naproti citadely z 13. století, která je spolu s halabským Starým městem na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z hotelu i okolních domů zůstaly jen troskyVideo: Reuters

Foto: Profimedia.cz

Hlavní vstup do halabské citadely

Foto: George Ourfalian , Reuters

Trosky zničeného hotelu

Oba tábory vedou o kontrolu nad Halabem dlouhodobě tvrdé boje, které v posledních měsících ještě zintenzivnily.

V Sýrii se válčí přes tři roky, zemřelo více než 150 000 lidí. Žádná z bojujících stran nemá výrazně navrch, i když armáda prezidenta Bašára Asada zaznamenala nově úspěch v Homsu, původního centra revoluce, odkud se ve středu začali rebelové stahovat. Město už téměř všichni povstalci opustili. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští povstalci vyhodili do vzduchu armádní stanoviště Video: LiveLeak.com

Tuny výbušniny umístěné v tajně zbudovaném tunelu odpálili radikálové z Islámské fronty tento týden už jednou, a to u kontrolního stanoviště armády v severozápadní provincii Idlíb. Zemřely tři desítky vládních vojáků. Stejně jako v Halabu si islamisté explozi nafilmovali. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám