Hlavní obsah

Bombardování a ostřelování v Sýrii pokračuje navzdory mírové konferenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Londýn
Aktualizováno

Tvrdé boje pokračovaly v Sýrii i během víkendu, půldruhého týdne před zahájení mírové konference. Při útoku minometnými granáty zahynulo v neděli v Homsu nejméně 19 lidí. V neděli shodila vládní vojska z vrtulníků další barelové bomby na předměstí Damašku Západní Ghúta a na Báb v provincii Halab.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na povstalci ovládaná území v Sýrii dopadly barelové bombyVideo: Reuters

 
Článek

Pád a následnou explozi barelové bomby zachytilo ve města Darája video pořízené vzbouřenci.

Záběry z města Báb zase ukazují, jaké následky má na zástavbu mohutná exploze sudu naplněného trinitrotoluenem a střepinami.

Foto: Reuters

Poničená čtvrť Homsu ovládaná vzbouřenci

Foto: Reuters

Vybombardovaná ulice v Homsu

Minometné střely zasáhly Homs, o čemž informovali jak vzbouřenci, tak vládní tisková agentura SANA, která z útoku obvinila vzbouřence.

Rebelové podle státní agentury zasáhli dvě předměstí Homsu, na nichž žijí stoupenci současného režimu. O útoku informovala i exilová organizaci SOHR, která sleduje lidská práva v Sýrii, aniž by uvedla, kdo je vypálil. Právě povstalci však často používají minomety k útokům v oblastech pod kontrolou vlády, za to je kritizovala i organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

Foto: Reuters

Výbuch barelové bomby v Daráje

Foto: Reuters

Dým stoupá z místa, kam byla v Daráji shozena barelová bomba

Útoky neztenčenou měrou pokračují a nedávají tak velkou naději na úspěch ženevské konference, která má začít 22. ledna. OSN už začala rozesílat pozvánky účastníkům, mezi nimi je vedle syrské vlády i přes dvacet států, které stojí za syrskou opozicí. Opozice se ještě nerozhodla, zda do Švýcarska pojede. Trvá na záruce, že prezident Asad nesmí být zapojen do žádné příští vlády. Damašek ale jakékoli předběžné podmínky odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám