Hlavní obsah

Při protestech Muslimských bratrů začala hořet nejstarší univerzita na světě

Káhira

Tvrdé protesty příznivců zakázaného muslimského bratrstva zasáhly v sobotu Káhiru. Vzplála islámská univerzita Al-Azhar, která je nejstarší na světě, a jeden ze studentů zahynul. Požár se podařilo uhasit a zadrženo bylo šedesát lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry požáru v Káhiře Video: Reuters

 
Článek

Egyptští studenti sympatizující s Muslimským bratrstvem se před budovou univerzity Azhar střetli s policisty. Jak napsal egyptský státní deník Al-Ahram, srážky vypukly, když někteří ze studentů bránili svým spolužákům v přístupu na univerzitu, kde měli skládat zkoušky. Policie zasáhla slzným plynem, studenti se bránili házením kamenů a zapalováním pneumatik.

Studenti rovněž vtrhli do budovy fakulty obchodu, přerušili přednášky a podle úřadů zapálili budovu fakult obchodu a zemědělství. Studenti ale popírají, že by zažehli požár, který zasáhl dvě patra. Univerzitu se podařilo uhasit po dvou hodinách, když nad ní bezpečnostní složky získaly kontrolu. Podle zdravotníků si střety vyžádaly jednu oběť na straně studentů.

Foto: Ahmed Ramadan, ČTK/AP

Hořící fakulta obchodu v Káhiře

Jeden z účastníků protestu zemřel, když policie pronikla do budovy školy mezi demonstrující studenty. Devatenáctiletý podlehl střelným zraněním.

Situace v Egyptě se přiostřila ve středu, kdy egyptská vláda zařadila Muslimské bratrstvo, které do léta vládlo, mezi teroristické organizace. [celá zpráva]

O den později policie zadržela první příznivce tohoto hnutí a v dalších dnech v tom pokračovala. [celá zpráva]

Foto: Ahmed Ramadan, ČTK/AP

Hasiči hasí káhirskou univerzitu

V pátek si násilnosti po pravidelných muslimských modlitbách vyžádaly nejméně tři mrtvé v Káhiře, Minji a v deltě Nilu.

Univerzita Al-Azhar, které je nejstarší na světě,  je jedním z center sunnitského islámu, madrása byla založena v roce 998. Do roku 1961 se na ní vyučovaly jen islámské vědy, náboženství, práva šaría a arabština.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám