Hlavní obsah

Saúdové hrozí Američanům rozchodem kvůli Sýrii a Íránu

Novinky, rei

Saúdská Arábie je nespokojena se svým americkým spojencem. Nelíbí se jí politika sbližování Washingtonu s Íránem a nečinnost Američanů v Sýrii. Šéf saúdských tajných služeb princ Bandar bin Sultán řekl evropským diplomatům, že mezi americkou a jeho vládou hrozí rozkol. USA a Saúdská Arábie jsou spojenci od vyhlášení království v roce 1932.

Foto: Profimedia.cz

Šéf saúdské rozvědky princ Bandar bin Sultán

Článek

„Odklon od Spojených států je významný. Saúdové už se nechtějí nacházet v pozici závislého,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný diplomatický zdroj.

Bandar bin Sultán prohlásil, že Spojené státy nebyly schopny efektivně zasáhnout do občanské války v Sýrii proti prezidentu Bašáru Asadovi a zasadit se o posun v izraelsko-palestinském konfliktu. Navíc se sbližují v poslední době s Íránem a před dvěma lety nepodpořily Saúdskou Arábii, když vyslala armádu do Bahrajnu, aby pomohla s potlačením protivládních protestů.

Princ, který do loňského roku působil 22 let jako velvyslanec v USA, je v zahraniční politice jestřábem s tvrdým protiíránským postojem. Syrský konflikt se před časem zatím neúspěšně snažil ovlivnit návrhem ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že když přestane podporovat Asada, nepovedou přes Sýrii plynovody do Evropy, takže nedojde k ohrožení postavení ruského plynárenského koncernu Gazprom na starém kontinentě.

„Akceneschopná RB OSN“

USA a Saúdská Arábie jsou spojenci od vzniku království v roce 1932. Washington se stal vojenským ochráncem Rijádu výměnou za dodávky ropy.

Šéf saúdské rozvědky není jediný, kdo v posledních dnech Američany kritizoval. Podobně hovořil na konci září ve Washingtonu další zástupce dynastie Saúdů, Turki al-Faisal. Obamovu politiku na Blízkém východě nazval „politováníhodnou“.

Minulý týden také Saúdská Arábie odmítla křeslo v Radě bezpečnosti OSN. Používá prý dvojí metr a není akceschopná. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám