Hlavní obsah

Zeman varoval před bruselsko-evropskou architekturou v Jeruzalémě

Novinky, Jiří Ovčáček (Jeruzalém)
Jeruzalém

Prezident Miloš Zeman se v pondělí v Izraeli vyjádřil i k tématu přestěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Upřesnil, že to bude možné po mírovém ukončení izraelsko-palestinského konfliktu. Varoval v této souvislosti před tím, aby Jeruzalém vybudoval budoucí diplomatickou čtvrť v bruselsko-evropském stylu.

Foto: ČTK/AP

Miloš Zeman s izraelským prezidentem Šimonem Peresem

Článek

Zeman ještě před nedělním příjezdem na státní návštěvu Izraele vyvolal v arabském světě rozruch výrokem, že by se měla česká ambasáda přestěhovat z Tel Avivu do Jeruzaléma. Právě v tomto městě v pondělí upřesnil, za jakých podmínek by se to mělo stát.

Zeman potvrdil, že je nutné se stěhováním českého velvyslanectví počkat na dokončení mírového urovnání izraelsko-palestinských vztahů. Zároveň odkázal na slova bývalého jeruzalémského starosty Ehuda Olmerta, že je v Jeruzalémě nedostatek kancelářských prostor. Podle českého prezidenta by se budoucí diplomatická čtvrť neměla inspirovat v Bruselu, kde sídlí instituce EU.

„Proto podmínkou pro přestěhování naší ambasády není jenom ukončení mírového procesu, ale také výstavba rezidenční čtvrti v Jeruzalémě pro budoucí velvyslanectví. A já si jenom přeji, aby jeruzalémští radní vybrali opravdu dobrého architekta, aby se tato čtvrť nepodobala bruselsko-evropské architektuře,“ podotkl Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám