Hlavní obsah

Chytili jsme íránského špióna, ohlásil Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská tajná služba Šin Bet v neděli oznámila, že 11. září zadržela íránského špióna, který měl u sebe fotografie ambasády USA v Tel Avivu. Zpráva byla zveřejněna jen několik hodin poté, co izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyrazil do New Yorku, uvedla agentura AFP. Netanjahu by měl ve Spojených státech jednat o „uvolňování” americko-íránských vztahů, na které se Izraelci dívají s podezřením.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci izraelských bezpečnostních složek na Ben Gurionově letišti. Archivní snímek

Článek

Podezřelý muž měl podle zpravodajců belgický pas a do Izraele ho údajně vyslaly elitní íránské revoluční gardy. Zadržen byl na Ben Gurionově mezinárodním letišti, uvedla Šin Bet v prohlášení.

Podle Izraelců je zadrženým 58letý Alí Mansúrí, kterého registrují jako člena „speciálních jednotek revolučních gard odpovědných za řadu teroristických útoků po celém světě.“

Do Izraele se údajně dostal pod falešnou identitou jako Alex Mans. Íránci ho měli naverbovat loni.

Šin Bet uvedla, že jeho vyslýchání ukázalo, že mu byla slíbena odměna milión dolarů, aby využil své postavení obchodníka k založení firem v Izraeli, které pak měly „poškodit izraelské a západní zájmy“.

Uvolňování vztahů

Netanjahuova cesta do Spojených států přichází jen pár dní poté, co byl v USA íránský prezident Rúhání. Ten během své návštěvy telefonicky mluvil se svým protějškem Barackem Obamou, což byl první telefonát mezi nejvyššími představiteli obou států po více než třiceti letech.[celá zpráva]

Foto: Fars News/Majid Hagdost, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Řada komentátorů to považuje za známku uvolňování vztahů mezi oběma zeměmi a začátek k možnému vyřešení sporů ohledně kontroverzního íránského jaderného programu.

Rúhání v úterý v OSN jaderný program hájil jako civilní. Izraelský premiér ale jeho řeč označil za cynickou a plnou pokrytectví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám