Hlavní obsah

Stihne vás pomsta, varuje Asad před útokem

Novinky, rei
Damašek

Spojené státy nemají žádný důkaz, že 21. srpna u Damašku útočila vládní vojska bojovým plynem. V rozhovoru pro americkou televizi PBS to prohlásil syrský prezident Bašár Asad. Současně varoval, že se útok může USA vymstít. Odplata podle Asada může přijít z různých stran.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Není žádný důkaz, že jsem proti vlastnímu lidu použil chemické zbraně,“ řekl Asad. Odmítl potvrdit, že má k dispozici chemické arzenály, uvedl ale, že pokud existují, jsou pod „centrální kontrolou“.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) se domnívá, že syrský režim, který nepřistoupil k mezinárodní dohodě o zákazu chemických zbraní, má k dispozici zhruba tisíc tun materiálu uskladněných na padesáti místech.

Asad také v interview naznačil, že v případě útoku může přijít odveta z různých stran a frakcí, které v Sýrii válčí. Za syrským prezidentem stojí Rusko, Čína, Írán a šíitské radikální hnutí Hizballáh.

Podle Asada nemůže nikdo vědět, co v Sýrii nastane. „Nejsem vědma,” řekl a dodal, že ani před 11. zářím 2001 nikdo nemohl předpovídat, co všechno nastane.

O útoku rozhodne Kongres

Americká vláda připustila, že nemá žádný „nesporný“ důkaz o tom, že útok nařídil Asad, množství detailů to ale jasně naznačuje. Američtí zákonodárci mají k dispozici videa z několika damašských předměstí, na nichž umírají lidé zjevně zasaženi nervovou látkou.

Drastické záběry obětí chemického útoku v Sýrii

„Viděli jsme důkazní video o výsledcích těch útoků. Takže jsme si udělali obrázek,“ prohlásil šéf kanceláře amerického prezidenta Dennis McDonough. K absenci jasného důkazu řekl, že „nejsme u soudního dvora, takhle zpravodajské služby nefungují“.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad v parlamentu

O „omezeném“ vojenském úderu proti Sýrii má na žádost prezidenta Obamy rozhodnout americký Kongres. Zákonodárci, kteří se v pondělí vrací po letní přestávce, by v obou komorách mohli rozhodnout už ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám