Hlavní obsah

Páteční protesty v Egyptě mají už deset obětí a dvě stovky zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Nejméně deset lidí zahynulo a další dvě stovky se zranily v pátek odpoledne a večer v Káhiře na demonstraci za sesazeného prezidenta Muhammada Mursího.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Mursího příznivci pochodují Káhirou u univerzity.

Článek

První oběti byly hlášeny v pátek odpoledne po střelbě, kdy se demonstranti pokusili vydat na pochod ke kasárnám, kde je údajně Mursí zadržován. Kdo střílel, zatím známo není, ale redaktor BBC Jeremy Bowen, který byl na místě, uvedl, že začali pálit vojáci, když se dav vydal směrem k nim. První rány byly vypáleny do vzduchu, další do davu. Reportér viděl ležet na zemi jednoho zkrvaveného vousatého třicátníka. Sám byl zasažen broky.

Armáda popírá, že by do demonstrantů střílela. Armádní mluvčí řekl, že vojáci mají k dispozici slzný plyn a že ostrou munici nepoužívají. Podle Reuters není potvrzeno, zda se do zmíněného střetu zapojily řádné armádní jednotky, protože na demonstrace dohlížejí i další bezpečnostní sbory.

Armáda povolila, aby se v pátek konaly i demonstrace Mursího příznivců, podmínkou ale bylo, že budou pokojné. [celá zpráva]

Vyloučit nelze ani další střety

Na východním káhirském předměstí Nasr, které je baštou islamistů, se sešly již tisíce lidí na Mursího podporu, uvedla zpravodajská televize Al-Džazíra. Během odpoledne by se jejich počet měl několikanásobně zvýšit.

Do ulic své věrné svolala také Národní fronta spásy, která zastupuje zájmy liberálních uskupení v opozici proti Mursímu. Jejich manifestace by měla podpořit současné politické změny. Vyloučit tedy nelze ani další střety.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové vyjádřil v pátek znepokojení nad vlnou zatýkání členů Muslimského bratrstva, v hodnocení egyptských událostí se ale vyhnul slovu puč. Úřad chce, aby Egypt důvody zadržení vysvětlil, nebo aby činitele pustil. Zadržováni jsou kromě Mursího desítky vysoce postavených představitelů bratrstva včetně jeho šéfa. Na další tři stovky jsou vydány zatykače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám