Hlavní obsah

V Iráku zlikvidovali teroristy vyrábějící chemické zbraně

Bagdád

Irácké úřady rozbily buňku teroristické sítě Al-Káida, která vyráběla chemické zbraně určené pro útoky v Iráku, Evropě a Severní Americe. Oznámil to v sobotu mluvčí iráckého ministerstva obrany, jehož citovala agentura AFP. Dodal, že buňce se podařilo vyrobit sarin a yperit.

Článek

Podle mluvčího bylo během zásahu zadrženo pět osob podezřelých z výroby zbraní. Buňka dostávala pokyny ohledně způsobu výroby od jiné skupiny spojené s Al-Káidou. Mluvčí upozornil, že teroristé počítali s využitím chemických zbraní při útocích nejen v Iráku, ale také v Evropě a v Severní Americe.

Nervově paralytický plyn sarin objevili nacisté v roce 1938 jako vedlejší produkt v chemickém podniku IG Farben při hledání nových pesticidů. Patří do skupiny organofosfátů a je vysoce nebezpečný, je 500krát jedovatější než kyanovodík. I když je jeho použití v bojových akcích zakázáno mezinárodními dohodami, nasadila sarin například irácká armáda v roce 1988 při vyhlazovací akci proti Kurdům v Halabdži na severu Iráku. Testy potvrdily jeho nasazení i v občanské válce v Sýrii. [celá zpráva]

Podle některých zdrojů jej měli nasadit vzbouřenci, mezi nimiž jsou skupiny napojené na Al-Káidu.[celá zpráva]

Při útocích v tokijském metru jej také použila sekta Óm-šinrikjó.

Při násilnostech v Iráku v květnu podle statistiky OSN zahynulo více než 1000 lidí, což je nejhorší bilance za poslední rok. Důvodem k násilí je zejména obnovené napětí mezi sunnity a šíity. Z podrobně vedené statistiky OSN vyplývá, že v květnu zaplatilo životem pumové a sebevražedné útoky 1045 osob. Dalších skoro 2400 lidí při nich bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám