Hlavní obsah

Zástupce EU zahynul v Sýrii při ostřelování raketami

Brusel
Aktualizováno

Člen delegace Evropské unie v Sýrii byl v úterý zabit při raketovém útoku na damašském předměstí. V Bruselu to ve středu podle agentury Reuters oznámila ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová. V prohlášení Ashtonové se uvádí, že Ahmad Šihádí zahynul při poskytování humanitární pomoci lidem na jihozápadním předměstí Darája, kde žil.

Foto: Reuters

Dým stoupá z mešity v Damašku ve čtvrti Džabár.

Článek

EU v prosinci stáhla svůj mezinárodní personál z Damašku kvůli zhoršujícímu se násilí v zemi. Místní personál zastoupení EU v Sýrii zůstal.

Ashtonová, které kondolovala rodině i kolegům zabitého muže, neuvedla, kdo může za smrt Šihádího. Podle opozičních Místních koordinačních výborů dopadly v noci na čtvrť rakety země - země, informovala BBC. Jiná opoziční organizace SOHA oznámila, že čtvrt ostřelovaly vládní síly.

Ashtonová znovu vyzvala všechny strany syrského konfliktu, aby urychleně učinily kroky k ukončení násilí, které vedlo ke smrti "zhruba 100 000 nevinných občanů a jednomu miliónu uprchlíků hledajících útočiště v sousedních zemích".

Syrský režim údajně začal povolávat do armády stovky záložníků a branců, především v hlavním městě Damašku. Provládní média ale dementovala zprávy opozičních listů o všeobecné mobilizaci. "Zprávy o tom, že studující branci údajně nemohou žádat o odklad nástupu vojenské služby, nejsou pravdivé," řekl listu Al-Vatan ministr vysokého školství.

Syrské ministerstvo zahraničí si stěžovalo generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi na pomoc Západu vzbouřenců. Podle agentury SANA uvedlo, že většina posledních zbrojních dodávek skončila v rukou islamistů z fronty An-Nusra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám