Hlavní obsah

Nálet na nemocnici v Sýrii si vyžádal 40 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halab
Aktualizováno

Na 40 lidí zahynulo při náletu syrského vládního letectva na nemocnici ve městě Halab na severu země. Uvedla to televize CNN s odvoláním na velitele povstalců Raliba Umara, který vede skupinu Jusif al-Asma. Nálet byl podle něj podniknut ve středu pozdě večer.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Zdevastované centrum Halabu

Článek

Televize uvedla, že získala od povstalců záběry z místa, na kterých je vidět částečně zborcenou budovu, která přiléhá k hlavní budově nemocnice. Zničen byl také hlavní  vchod nemocnice, kde se obvykle tísní desítky lid, kromě nemocných a příbuzných i vzbouřenci.

Není jasné, kolik obětí tvoří civilisté a kolik vzbouřenci. Zástupci povstalců pouze sdělili, že mezi mrtvými jsou dvě zdravotní sestry.

Zprávu o náletu na Halab potvrdila i syrské organizace monitorující lidská práva SOHR: "Desítky lidí byly zabity nebo zraněni při náletu na budovu ve čtvrti Šár. Nemocnice byla při tomto útoku vážně poškozena."

Podle zpravodaje kanadského listu Globe and Mail se do oblasti přesunuly těžké boje a už ve středu se k nemocnici přiblížili vládní vojáci a ostřelovači. Po útoku se zdravotníci pokusili část pacientů evakuovat. Současně se prohledávaly trosky, které musely odstraňovat dva buldozery. Několik zraněných se podařilo vyprostit. Ztrosek bylo vytaženo jedno tělo a nezvěstná je jedna sestra.

Porodnici v této nemocnici už dříve zasáhl dělostřelecký granát

Boje v Sýrii mezi stoupenci režimu prezidenta Bašára Asada a povstalci trvají už 20 měsíců. Podle syrské opozice si konflikt vyžádal už 39.000 obětí. Informace ale není možné ověřit z nezávislých zdrojů, protože syrský režim brání práci zahraničních novinářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám