Hlavní obsah

Pumový útok v Iráku má přes třicet obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně 32 lidí zahynulo v úterý při atentátu na vojenskou základnu ve městě Tadží severně od Bagdádu. Exploze nálože nastražené v autě zranila dalších padesát osob, uvedla agentura AP s odvoláním na irácké zdroje.

Foto: Saad Shalash , Reuters

Budova poničená výbuchem nálože v autě v Tadží (záběr je z předchozího atentátu)

Článek

Mezi mrtvými je 22 vojáků, uvedla policie. Počet obětí je vysoký, protože atentát byl spáchán v den, kdy se konal nábor nových vojáků.

Vzbouřenci v Iráku útočí především na policii a vojáky s cílem podkopat šíitský režim. Většinu jich páchají sunnitští extremisté, mnozí jsou napojeni na Al-Káidu.

Atentátů v Iráku výrazně ubylo proti letům 2006 a 2007, kdy v zemi vrcholily sektářské násilnosti. Po odchodu Američanů ale atentátů přibylo. Úterní patří k těm větším.

Nejkrvavějším dnem minulého měsíce byl 24. říjen, kdy při násilnostech ve středním a severním Iráku zahynulo 15 osob.

Dvojnásobně obětí si předtím vyžádalo 30. září, kdy při několika pumových atentátech hlavně na šíity a policisty v Iráku zahynulo nejméně 32 lidí a přes sto jich bylo zraněno. Nejničivější útok byl tehdy spáchán právě v Tadží, při explozi náloží ve třech automobilech zemřelo osm lidí a 28 bylo zraněno.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám