Hlavní obsah

Syřanka vypověděla o utajeném masakru v Damašku, přišla o manžela i syny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrské milice šabíha, které prohledávaly dům od domu předměstí Damašku Daraja, tam povraždily koncem srpna 500 lidí. O jejich řádění pověděla reportérovi listu Financial Times Um Mohammedová, která masakr přežila.

Foto: Reuters

Zničený nákladní automobil na předměstí Damašku

Článek

Ženě příslušníci syrské provládní milice řekli, že se za hodinu vrátí s jejím manželem, syny a dalšími muži, kteří se ukrývali ve sklepě, kde je objevili, Místo toho je všechny zastřelili, řekla žena. Nyní se bojí, že se milice loajální prezidentovi Asadovi mohou vrátit zabíjet a nikdo je nezastaví.

„Bojíme se, protože koluje mnoho řečí, že na Daraju znovu zaútočí,“ vypověděla žena a dodala, proč si to i ona myslí: „Řekli, že ještě neskončili.“

Zabili tu pět set lidí, tvrdí místní

Ve čtvrti bylo podle místních obyvatel koncem srpna povražděno při akcích provládních sil pět set lidí. Dalších asi sedm set je jich zadržených nebo nezvěstných. Jeden z místních obyvatel řekl, že dva jeho bratry odvedli, protože neoznámili, že vzbouřenci mají poblíž domu, kde žili, sklad zbraní.

Podle místních příznivců opozice jsou zatýkání a vraždy kolektivním trestem pro obyvatele čtvrti. Důvodem čistek bylo podle místních obyvatel to, že režimu vadily útoky Svobodné syrské armády na blízké vojenské letitě.

Masakr v Daraji je tak jednou z nejkrvavějších epizod syrské občanské války, přičemž zvěrstev se měly dopouštět obě strany, ale v různé míře.

Na rozdíl od květnového masakru v Húle, kde bylo zabito 108 osob, se ale o dění v Daraji mlčí a nepřišlo žádné odsouzení. [celá zpráva]

Jeden z diplomatů řekl: „Je to, jako by se stal konflikt v Sýrii něčím, s čím mezinárodní společenství může žít.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám