Hlavní obsah

U hocha se v Emirátech objevila fóbie z létání, do Británie se vydá po souši a moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Zabí

Na dobrodružnou cestu po zemi a moři se se svým otcem chystá 11letý Brit Joe Thompson, který žil s rodinou ve Spojených arabských emirátech a prvního července ho před plánovaným stěhováním domů letadlem přepadl panických strach z létání. Syna s otcem nyní čeká přejezd přes Saúdskou Arábii a Jordánsko do Izraele, odkud na lodi vyrazí k evropskému kontinentu. O případu v pondělí informovala stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec nebyl schopen nastoupit do letadla.

Článek

„Létal od svých tří měsíců. Vůbec jsme to nečekali, skutečně nevím, co to spustilo,“ řekl chlapcův otec Tony. „Moje počáteční reakce byla: ‘Ale jdi, prostě si nastup, to přejde ‘, ale potom jsem pochopil, že je to mnohem vážnější,” dodal.

„Najednou to bylo hrozné. Tělo mi přestalo fungovat a jenom jsem brečel. Seděl jsem a nemohl se pohnout, prostě to nešlo,“ popsal 11letý Joe chvíle na letišti, z něhož se měl s rodiči 1. července vrátit do rodné země. Do letadla se ještě pokoušel několikrát potom nastoupit, ale vždycky marně. Zatím nepomohly ani nejrůznější terapie.

Válečnou zónou, anebo kolem pirátů?

Najít náhradní cestu zpět také není snadné. Letadlo vzdálenost 5 600 kilometrů mezi Abú Zabí a Londýnem překoná za osm hodin, po souši a moři to nejen trvá mnohem déle, ale čeká na ní plno nástrah.

Nejpřímější trasa vede přes nebezpečné irácké hlavní město Bagdád i válkou stiženou Sýrii a dokonce město Aleppo, odkud jsou hlášeny tuhé boje a nasazení letectva. „Samozřejmě, že tuto variantu jsme vyloučili,“ řekl k tomu Tony Thompson.

Lepší není ani další trasa, která se nabízí, a to plavba podél Arabského poloostrova, kde operují piráti, a skrze Suezský průplav kolem Sinaje, kde egyptská armáda plánuje ofenzivu proti místním bojůvkám.

Nejbezpečnější byla tedy cesta přes Saúdskou Arábii, která ale otci se synem nedala víza. Nakonec však intervenoval saúdský velvyslanec v Londýně a dokumenty byly vydány. Joe Thompson se tedy chystá nasednout do autobusu, v němž projedou Saúdskou Arábii a Jordánsko, odkud vyrazí autem do izraelského přístavu Haifa. Tam nasednou na loď a vydají se Středozemním mořem ke Kypru a Řecku. Odtud pojedou vlakem přes Evropu až do Londýna.

Dobrodružná cesta potrvá 12 až 15 dní. Joe má nejvyšší čas vyrazit - 4. září mu začíná nový školní rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám