Hlavní obsah

Irák pomáhá Íránu obcházet sankce

– Washington

Irák pomáhá Íránu obcházet hospodářské sankce uvalené kvůli íránskému spornému jadernému programu. V sobotu to napsal americký deník The New York Times (NYT). Bagdád prý využívá síť finančních institucí, které pomáhají Teherán dál zásobovat dolary.

Foto: Profimedia.cz

Íránský tanker v Kaspickém moři

Článek

Iráčtí vládní činitelé údajně v některých případech obchodování s Teheránem ignorují. Jiní, mezi nimiž je údajně i několik osob s úzkými vazbami na iráckého premiéra Núrího Málikího, ale mají z této činnosti prospěch.

Americký prezident Barack Obama připustil existenci tohoto problému, když v červenci zablokoval finanční transakce jisté menší irácké banky s americkými finančními institucemi. Šéf Bílého domu při té příležitosti řekl, že dotyčná banka "zprostředkovala transakce za milióny dolarů jménem íránských bank, na které se vztahují sankce kvůli jejich vazbám na činnost Íránu ohledně nedovoleného šíření zbraní."

Iráčtí finanční experti ale NYT sdělili, že tato banka se stále účastní každodenních aukcí irácké centrální banky, na kterých komerční banky mohou prodávat irácké dínáry a nakupovat dolary. Íránu tyto aukce umožňují udržovat dolarové rezervy, které Teherán používá k nákupu zahraničního zboží. Íránské organizace totiž údajně prostřednictvím zprostředkovatelů získaly kontrolu nad nejméně čtyřmi komerčními bankami. To by Teheránu umožnilo přímý přístup do mezinárodního finančního systému, který je pro íránské instituce nyní kvůli hospodářským sankcím OSN a jednotlivých zemí zablokován.

Některé západní země v čele s USA podezírají Írán ze snahy vyvinout jadernou zbraň. Teherán to ale popírá a tvrdí, že jeho jaderný program je určen výlučně k mírovým účelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám