Hlavní obsah

Čeští piloti nechtějí létat do syrského Halabu

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arménský národní dopravce Armavia se stále snaží udržet letecké spojení mezi Jerevanem a syrským Halabem (Aleppo), kde v posledních dnech neutichají prudké boje mezi povstalci a vládní armádou. Čeští piloti, kteří pro tyto aerolinky pracují, však odmítají na trase do Sýrie létat, napsal ve čtvrtek místní list Hajoc Ašchar.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Piloti, jichž pro Armény pracuje několik, se odvolávají na své pracovní smlouvy a na varování českého ministerstva zahraničí, které občanům ČR důrazně nedoporučuje cestovat do země zmítané válkou, uvádí zpráva bez dalších podrobností.

MZV upozorňuje, že intenzita a rozšíření ozbrojených incidentů jsou nepředvídatelné, a Češi by proto do Sýrie vůbec neměli cestovat, případně by ji měli opustit. „Vzhledem k pokračujícím ozbrojeným střetům mezi vládními jednotkami a povstalci a k celkové destabilizaci bezpečnostní situace nedoporučujeme občanům ČR cestovat do země,“ varovalo ministerstvo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Sýrii žije asi stotisícová arménská menšina, která je soustředěná hlavně kolem Halabu. Armavia tam ve čtvrtek uskutečnila mimořádný let menším strojem SAG-200, jímž se na jerevanské letiště Zvartnots vrátila necelá padesátka Arménů.

Airbus už se z Prahy vrátil

Mezitím se uzavřela jiná kauza této letecké společnosti spojená s ČR: z Prahy do Arménie se koncem července konečně vrátil Airbus A320 patřící Armavii, jenž byl podle tvrzení této společnosti v Česku neoprávněně zadržován.

Mluvčí arménského dopravce koncem června místním médiím řekla, že stroj poškodil požár hangáru na ruzyňském letišti a česká firma si prý naúčtovala i opravy defektů, které živel způsobil. To ale Czech Airlines Technics striktně odmítla. Arménský tisk upozornil, že Armavia nejspíš jen nezaplatila fakturu za objednanou údržbu svého stroje.

Mluvčí společnosti Hana Hejsková ve čtvrtek Právu sdělila, že dotyčný letoun koncem července konečně z Prahy odletěl, a situace je tedy vyřešena. „Letadlo společnosti Armavia odletělo zhruba před týdnem,“ uvedla bez podrobností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám