Hlavní obsah

Moc v Egyptě armáda neztratí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

V nové egyptské vládě, kterou poprvé povedou islamisté, zůstane ministrem obrany polní maršál Muhammad Husajn Tantáví, který stál v čele vojenské rady, jež vládla zemi po svržení prezidenta Husního Mubaraka. Sdělil to ve čtvrtek egyptský premiér Híšám Kandil.

Článek

Tantáví byl od loňského 11. února do letošního 30. června předsedou Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF), která řídila Egypt po pádu režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Moc nyní přebírá tým islamisty Muhammada Mursího, který jako kandidát Muslimského bratrstva zvítězil v nedávných prezidentských volbách.

Armáda však pole nevyklidí a Tantáví si udržel funkci, byť se proti němu v zemi konalo mnoho demonstrací. Napětí vrcholilo v době druhého kola prezidentských voleb, kdy byl rozpuštěn parlament.

Nástup fundamentalistického a kdysi zakázaného Muslimského bratrstva k moci vyvolal na Západě obavy z islamizace země. Mursí ale ve středu ujistil amerického ministra obrany Leona Panettu, že nové egyptské vedení bude směřovat zemi k plné demokracii.

Očekává se od něj brzké upřesnění celé nové vlády, která se má poprvé sejít v sobotu. Údajně ji mají podle BBC tvořit technokraté. Dva ministři z přechodné vlády si mají post udržet a několik málo míst obsadí islamisté

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám