Hlavní obsah

Egypt odstoupil od dohody o dodávkách plynu do Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Egypt odstoupil od dlouhodobé dohody o dodávkách plynu mezistátním plynovodem do Izraele. Oznámil to v neděli podílník provozovatele plynovodu, firma Ampal-American Israel Corporation. Plynovod, který vede z Egypta do Izraele a Jordánska, byl v posledních měsících po loňském povstání v Egyptě proti vládě Husního Mubaraka terčem útoků a sabotáží.

Foto: Profimedia.cz

Letos v únoru se v Egyptě odehrál už dvanáctý útok na egyptsko-izraelský plynovod za 12 měsíců.

Článek

Ampal-American Israel Corporation, která je partnerem provozovatele plynovodu East Mediterreanean Gas Company (EMG), uvedla, že Egypt "ukončil dohodu o nákupech plynu".

Dodala, že "EMG považuje zrušení dohody za nezákonné a vedené zlým úmyslem", a proto požaduje jeho odvolání. EMG, Ampal a další partneři podle agentury Reuters nyní "zvažují své možnosti a kroky k nápravě a hodlají se také obrátit na různé vlády".

Letos v únoru se v Egyptě odehrál už dvanáctý útok na egyptsko-izraelský plynovod za 12 měsíců.

Dodávky plynu pro Izrael sjednala vláda Husního Mubaraka, jehož loni v únoru svrhla lidová vzpoura. Egyptský plyn tvoří 43 procent izraelské spotřeby této suroviny. Egypt zásobuje stejným plynovodem i Jordánsko, kde egyptský plyn tvoří 80 procent potřeb země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám