Hlavní obsah

Vojáci v Jemenu hrozí sestřelením civilních letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

V jemenském hlavním městě Saná bylo v sobotu uzavřeno mezinárodní letiště kvůli hrozbě vojáků věrných bývalému prezidentovi Alímu Abdulláhovi Salíhovi, že sestřelí všechna vzlétající i přistávající letadla. Letiště obklíčili vojáci věrní veliteli letectva generálovi Muhammadu Sálihovi Ahmarovi. Ten je mezi několika důstojníky odvolanými z funkce kvůli vazbám na bývalého prezidenta.

Foto: Mohamed al-Sayaghi , Reuters

Jemenský ministr obrany generálmajor Muhammad Násir (vpravo) dohlíží na rozebírání barikád u letiště.

Článek

Na obklíčení letiště se podílel se svými muži i velitel prezidentské gardy generál Tarík Mohamad Abdalláh Salíh, který je bratrancem bývalého prezidenta. I on byl zbaven funkce. K vojákům, kteří letiště obklíčili, se připojili i příslušníci kmene Hamdání, kteří stojí na Sálihově straně. Vede je jeden z kmenových náčelníků Nadži Džamaaní.

Okolo letiště postavili barikády. Část jich ale byla později odstraněna vojáky věrnými novému prezidentovi.

Salíhův nástupce ve funkci prezidenta Abdrabuh Mansúr Hádí zahájil požadovanou reformu armády, která je součástí předání moci. Plán se považuje za ránu pro bývalého prezidenta Salíha.

Alí Abdulláh se rok odmítal vzdát moci. Zemi vládl 33 let a odstoupil až letos v únoru na základě Spojenými státy vyjednané dohody, jež mu zaručila imunitu pro něj i jeho blízké. Všeobecně se očekávalo, že zemi opustí, ale exprezident se rozhodl zůstat v Jemenu.

Pravomoci Sálih předal 27. února nově zvolenému prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hadímu.

Toho Jemenci jako jediného kandidáta zvolili v únorových prezidentských volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám