Hlavní obsah

Syrské bezpečnostní síly se podle OSN dopustily zločinů proti lidskosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Nová zpráva OSN obviňuje syrské bezpečnostní síly ze zločinů proti lidskosti při potlačování protivládních protestů. Příslušníci jednotek věrných režimu vraždili, mučili a sexuálně napadali demonstranty. Od 15. března zahynulo při potlačování nepokojů podle odhadu OSN 3500 lidí.

Článek

Pro zprávu o 39 stranách bylo vyslechnuto 223 lidí, kteří se stali terči násilí nebo byli jeho svědky. Vypovídali i zběhové. Sýrie ale týmu nedovolila přijet do země.

Podle některých výpovědí dostávali vojáci rozkaz střílet do lidí ostrými a zabíjet je, aby se zlomil odpor demonstrantů. Jeden z dezertérů uvedl, že, když střílel do vzduchu místo do lidí, byl zatčen, bit a mučen.

Zpráva také obvinila syrské bezpečnostní síly za zabití 256 dětí.

Dny Sýrie jsou sečteny

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé v pondělí uvedl, že dny syrského režimu jsou sečteny a je totálně izolován poté, co v neděli Liga arabských států schválila sankce proti Damašku.

„Věci jdou naneštěstí pomalu, ale vyvíjejí se od chvíle, kdy se arabská liga, která má politickou váhu, rozhodla uvalit na Sýrii sankce, které více isolují režim,“ řekl Juppé francouzskému rozhlasu.

Jeho součástí je zákaz veškerých obchodních a finančních kontaktů se syrskou vládou, zmrazení syrských aktiv v arabských bankách, přerušení leteckého spojení s Damaškem a zákaz cestování syrských politiků do arabských států. Zastaveny mají být také veškeré rozvojové projekty, které v Sýrii arabské země financují.

Sýrie to označila za vyhlášení ekonomické války.

Reklama

Výběr článků

Načítám